(FOTOGALERIJA) RISNJAK: Mladunac risa spašen i vraćen u prirodu! Evo tko su dobri ljudi zaslužni za to

Riječ je o prvom spašavanju mladunca risa uz oporavak i povratak u prirodu

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj spašavanja mladunca risa koji je oporavljen i vraćen u prirodu. Riječ je o risu kojeg su kao mladunče u srpnju prošle godine u Vinodolu pronašli lovci i u čije se spašavanje odmah uključila Javna ustanova Priroda. Uz pomoć Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike dogovoren je prijevoz risa u Zoološki vrt grada Zagreba.

Bilo je to jedino mjesto u zemlji gdje je mladunac risa mogao dobiti svu potrebnu skrb, a da u svega nekoliko sati može stvoriti uvjete potrebne za njegovu izolaciju. Naime, kako je odmah odlučeno da će se ris vraćati u prirodu, bilo je potrebno urediti unutarnju i vanjsku nastambu koja će risu djelovati kao prirodno okruženje te ga štititi od kontakta s ljudima i životinjama.

Veterinari su po dolasku u Zagreb pomno pregledali risa. Vaganje je pokazalo da teži nešto manje od dva kilograma čime je utvrđeno da je rođen u prvoj polovini svibnja 2017. godine.

Idućih mjeseci ris se odlično razvijao, a posebnim planom prehrane potican je na lov. U listopadu kad je dovoljno ojačao, prebačen je u tzv. nastambu za prilagodbu u Nacionalnom parku Risnjak. Tamo je bio do kraja siječnja ove godine kako bi se u potpunosti prilagodio životu u prirodi.

Kako bi ga se u divljini moglo uspješno pratiti, postavljena mu je GPS ogrlica, napravljene su detaljne fotografije te uzeti uzorci i mjere.

Njegov život u prirodi nadziru čuvari prirode NP Risnjaka. Rendžeri prepoznaju ostatke njegove hrane i druge tragove, a posebno ih vesele fotografije nastale pomoću fotozamki.

“U Hrvatskoj trenutačno živi između četrdeset i šezdeset risova, pa je svaka jedinka iznimno vrijedna. Kako bismo što bolje pratili njihovu populaciju, na neke risove stavljamo GPS ogrlice. Većina hrvatskih risova živi upravo u Primorsko-goranskoj županiji, jednome od područja s najbogatijom biološkom raznolikošću u Europi. Ris je svojedobno nestao s ovih područja, ali je sedamdesetih godina prošlog stoljeća napravljena uspješna reintrodukcija te vrste u Sloveniju i Hrvatsku. Stanovnici Gorskog kotara navikli su na suživot s risovima i upravo njima možemo zahvaliti što ovdje neometano žive”, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Uz Javnu ustanovu Priroda, Nacionalni park Risnjak i Zoološki vrt grada Zagreba u brizi za Martina sudjelovali su lovačka udruga Vinodol iz Bribira, Veterinarska ambulanta Crikvenica, Interventni tim za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views