(FOTOGALERIJA) U Bakru znaju što je zdravo: stotine pohodile novootvorenu šetnicu “uz Potok”

Na otvorenju šetnice okupio se velik broj ljudi, njih stotinjak od vrtićke do umirovljeničke dobi!

U četvrtak 8. studenog u Bakru je otvorena novouređena šetnica “uz Potok”. Na svečanosti se okupilo stotinjak posjetitelja: volontera inicijative Bakar ++ , Bakrana i Bakarki, prijatelja Bakra koji su se rado priključili ovoj inicijativi, djeca Vrtića Bakar- vrtić Fijolica s odgajateljicama, učenici Osnovne škole Bakar s nastavnicima, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, članovi bakarskih udruga, zaljubljenika u prirodu i šetnju te predstavnika lokalne samouprave Grada Bakra (gradonačelnik Tomislav Klarić i pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić) i PGŽ (ravnateljica Javne ustanove ‘Priroda’ Sonja Šišić).

Inicijativa Bakar++ počela je djelovati početkom 2018. godine a već u travnju i svibnju ove godine osmislila projekt uređenja šetnice uz Potok i prijavila ga na poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – ‘Naš doprinos zajednici’, pod nazivom ‘Walk by Potok’, za koje je od strane zaklade odobreno 14.400 kuna.

Jačanje civilnog društva imperativ je današnjice koji je prepoznao Ured župana PGŽ pa je inicijativi Bakar++ dodijelio 4.000 kuna za ustroj volonterskog centra u Bakru.

Posjetitelji su se okupili na samom početku šetnice, parkiralištu uz Dom kulture ‘Matija Mažič’, gdje je u ime volonterske inicijative Bakar++ prisutne pozdravila Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar, koja je nositelj ovog projekta.

Uslijedila je šetnja prvim djelom staze na kojoj su se sudionici upoznali s novim ruhom stare staze, s posebnim osvrtom na obojene ograde, markacije na stazi, proširenja staze, kućice za ptice koje su uz učiteljice i odgajateljice pripremila bakarska djeca i njihovi roditelji, nove klupice i stol za odmor i druženje te posađene palme i voćke.

Na veliku radost djece i odraslih, šetnju stazom popratio je i bračni par Rundić iz Sv. Kuzma s kočijom i konjima iz vlastite ergele!

Srednji dio staze bitno je proširen, a novi proplanak obogatila je betonska garnitura i posađene voćke pa je upravo ta pozicija idealna za drugi dio proslave u kojoj su nastupili najmlađi: djeca Vrtića Bakar- Vrtić Fijolica i učenici Osnovne škole Bakar te Mješoviti zbor Sklad koji je upravo 8. studenog slavio svoj 141. rođendan.

Pohvale nisu štedjeli ugledni gosti:

Ravnateljica Javne ustanove ‘Priroda’, Sonja Šišić, pohvalila je inicijativu i istaknula da je zajedništvo ostvareno kroz volonterski rad važan rezultat ovog projekta, te ponudila podršku i pomoć Ustanove ‘Priroda’ u daljnjem radu.

Gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, uz pohvale i podršku projektu istaknuo je važnost odgovornosti svakog pojedinca za boljitak Bakra.

A Bakar danas je grad bogate materijalne i nematerijalne baštine kojom se rado dičimo, divnog krajolika koji obiluje iznimnim vrijednostima od Bakarskog zaljeva do samog vrha Risnjaka, od divne gradske arhitekture i javnih prostora… ali osnovna komponenta su ljudi – Bakrani i Bakarke koji su još jednom pokazali kako se voli Bakar.

Prof. Bore Štrbac, stručni voditelj projekta, u kratkom izlaganju upoznao je prisutne s topografijom i karakteristikama šetnice uz Potok (Jarak, Jarčinu) te istaknuo da je ovaj uspješni projekt prvi u nizu aktivnosti na uređenju bakarskih šetnica i pozvao sve prisutne da osim novom šetnicom uz Potok prošeću ostalim divnim šetnicama na području Grada Bakra.

Prof. Štrbac je posjetitelje poveo na šetnju gornjim djelom saze na kojem su volonteri suhozidom podzidali stazu, proširili neprohodni dio, sazidali niz kamenih stepenica te napravili prirodne stepenice od pijeska i cjepanica.

Volonteri su preuzeli volonterske knjižice i okrijepili se odličnom jotom koju su pripremili članovi Udruge umirovljenika – podružnica Bakar.

Dunja Vladislović
Foto: Miljenko Šegulja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari