(FOTOGALERIJA) U FUNKCIJI OD SUTRA: Otvoren novi hitni trakt na Sušaku!

Foto: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Hitni trakt je s medicinske strane osmišljen kao moderan centar temeljen na pravilima struke, vođen nacionalnim pravilnikom o organizaciji bolničke hitne medicine, ali i međunarodnim smjernicama

U istočnom dijelu suterena zgrade Poliklinike na Sušaku s radom započinje novoizgrađeni Objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP) KBC-a Rijeka. Suvremeni hitni trakt rasprostire se na preko 1300 m2 što je dvostruko veći prostor od onog u kojem je od 1989. godine djelovao Centar za hitnu medicinu.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Proces uređenja odjela od projektiranja do završetka radova trajao je godinu dana, a investicija je financirana iz kredita HBOR-a kao sastavni dio projekta Nova bolnica na Sušaku.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Hitni trakt je s medicinske strane osmišljen kao moderan centar temeljen na pravilima struke, vođen nacionalnim pravilnikom o organizaciji bolničke hitne medicine, ali i međunarodnim smjernicama kao što su australske i irske smjernice.

Osim potrebne kvadrature koja se planira prema godišnjem broju bolesnika, populaciji koja gravitira bolnici te strukturi bolnice, smjernice definiraju i potreban broj osoblja i njihovu edukaciju te minimum potrebne medicinske opreme.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Jedna od razlika prema dosadašnjem Centru jesu dva odvojena ulaza – za bolesnike dovezene kolima hitne pomoći i zaseban ulaz za građane koji samostalno potraže hitnu medicinsku pomoć.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nadalje, tri sofisticirano opremljena prostora za reanimaciju koja omogućavaju potpuno zbrinjavanje najugroženijih bolesnika, zatim prostor za izolaciju, vlastita operacijska dvorana za male zahvate, radiološka snimaonica te mogućnost trajnog monitoriranja svih bolesnika čije stanje zahtjeva trajno praćenje.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim zakonski propisane opreme, novi će OHBP imati novi ultrazvučni aparat i mobilni radiološki uređaj, hemodinamski monitoring i telemetriju. Novost je i, prema uzoru na vanjske centre, “ambulanta za brzo zbrinjavanje” (engl. Fast track), gdje bolesnici viših trijažnih kategorija čekaju na pregled i odluku zahtijeva li njihovo akutno stanje daljnju obradu i liječenje u OHBP-u ili medicinsku pomoć trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„U OHBP-u sve je podređeno najhitnijim i životno ugroženim bolesnicima,što se ovim projektom uspjelo postići. Povezanost s ostatkom bolnice ostala je nepromijenjena, a to je od neprocjenjive važnosti zbog daljnjih dijagnostičkih postupaka s bolesnicima, kao i zbog konzilijarnih pregleda liječnika drugih medicinskih struka koji tijekom 24 sata dolaze na poziv u OHBP, što u četvrtine bolesnika rezultira hospitalizacijom, odnosno nastavkom obrade i liječenjem u bolnici.“ istakla je dr. Martina Pavletić, voditeljica OHBP-a Sušak.

Na lokalitetima Rijeka i Sušak godišnje se u hitnim jedinicama obradi oko 55.000 bolesnika, a putem OHBP-a na godinu se hospitalizira više od 14.000 pacijenata.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Za istaknuti je kako KBC Rijeka ima najveći broj specijalizanata hitne medicine u državi (19), a od ove godine i dva specijalista. Osim vlastitih specijalizanata, bolnica ima desetak specijalizanata iz drugih ustanova (OB Dubrovnik, OB Slavonski Brod, zavodi za hitnu medicinu Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Istarske i Šibensko-kninske županije).

Ravnatelj KBC-a Davor Štimac
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Objedinjeni hitni bolnički prijam na lokalitetu Sušak prve će pacijente prihvatiti u subotu, 14. srpnja od 7 sati ujutro. Pješačka komunikacija omogućena je s južne i sjeverne strane bolnice, a kolni ulaz nalazi se na glavnoj prometnici (ulica Tome Strižića), pedesetak metara od glavne bolničke porte.

DCIM100MEDIADJI_0006.JPG

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari