(FOTOGALERIJA) UOČI BLAGDANA: Tisuće Riječana pohode groblja i uređuju grobove svojih najmilijih uoči Svih svetih

Foto: Riječanin

Policija upozorava vozače na povećanu pažnju na prilazima riječkim grobljima te onima širom županije

Mnogobrojni Riječani ovih dana, a posebno danas, posjećuju riječka groblja kako bi uoči sutrašnjeg blagdana Svih svetih dotjerali posljednja počivališta svojih najmilijih.

Pojačano se kupuje cvijeće, cvjetni aranžmani i svijeće koje građani nose na groblje kako bi ukrasili grobove. Nadamo se da neće biti puno onih nesavjesnih i bezdušnih koji će eventualno iskoristiti ovu priliku kako bi otuđili dijelove aranžmana na grobovima. (OVDJE)

Policija upozorava vozače na povećanu pažnju na prilazima riječkim grobljima te onima širom županije jer se u prometu očekuje na tisuće pješaka ali i vozila što bi moglo prouzročiti veće prometne gužve, iako je kao i svake godine predviđeno pojačano dežurstvo policijskih službenika te redara na grobljima i oko groblja.

Inače, Blagdan Svih svetih, koji također nazivamo i Sisveti ili Sisvete (ili na latinskom Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je Rimokatoličke crkve kojom se slave svi sveci, bez obzira jesu li već kanonizirani ili nisu.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Tradicija je da se tog dana obilaze groblja, koja se ukrašavaju posebnim vijencima i paljenjem svijeća uz molitvu za mrtve. No, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Foto: Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari