(FOTO&VIDEO) KAKAV SPEKTAKL: U četvrtak u „Zajcu“ super gala koncert „Faust“ sa svjetskim opernim zvijezdama!

Maestro Ville Matvejeff istaknuo je kako je nevjerojatno uopće imati toliko vrhunskih svjetskih pjevača u jednom projektu, koji će biti dijelom jednog blistavog koncerta

Super gala koncert svjetskih opernih zvijezda u HNK Ivana pl. Zajca, koncertna izvedba opere Faust Charlesa Gounoda održat će se 17. studenog u 19:30 sati.

Dirigent koncerta je glavni gost dirigent Ville Matvejeff, a uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca međunarodnu podjelu solista „A-klase” čine tenor Aljaž Farasin kao Faust, bas Carlo Colombara kao Mefisto, sopranistica Marjukka Tepponen kao Margareta, bariton Lucio Gallo kao Valentin, mezzosopranistica Diana Haller kao Siebel, mezzosopranistica Ivana Srbljan kao Marta i bas-bariton Dario Bercich kao Wagner.

gala koncert.cdr
gala koncert.cdr

Kako je na konferenciji za novinare najavio v.d. intendanta Marin Blažević, u izvedbi će biti i nekoliko scenskih iznenađenja.

Povijesni trenutak riječke Opere

Gala koncertu je prethodio povijesni trenutak riječke Opere odnosno snimanje CD-a za poznatu međunarodnu diskografsku kuću Universal Music. Upravo je snimanje i otvorilo mogućnost ekskluzivnih promotivnih koncerata u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu gdje će otvoriti prestižni koncertni ciklus Lisinski Arioso i u HNK Ivana pl. Zajca, s vrhunskim solistima najprestižnijih opernih scena: La Scale, Metropolitana, Kraljevske operne kuće u Londonu, Bečke državne opere, opera u Stuttgartu, Helsinkiju, najpoznatijih opernih festivala u Salzburgu, Bregenzu, Savonlinniju i dr.

Maestro Ville Matvejeff istaknuo je kako je nevjerojatno uopće imati toliko vrhunskih svjetskih pjevača u jednom projektu, koji će biti dijelom jednog blistavog koncerta.

Snimanje Fausta i dva promotivna koncerta ,u Zagrebu i Rijeci, “ugurala” su se u njihove “guste” rasporede, između nastupa i uloga na opernim pozornicama Berlina, Kölna, Stuttgarta, Toronta, Sydneya, itd.

Riječkoj publici draga imena

Uz soliste, članove ansambla riječke Opere Ivanu Srbljan i Daria Bercicha, riječkoj publici već je poznat i ostatak međunarodne solističke podjele: Aljaž Farasin, solist ljubljanske Opere, već je treću sezonu poseban gost riječke Opere čiju je publiku osvojio ulogama u Wertheru, Rigolettu, La Traviati, Evgeniju Onjeginu, Carmen; Carlo Colombara nastupio je na koncertu povodom 130. godišnjice otvorenja zgrade riječkog Kazališta, Lucio Gallo na Riječkim ljetnim noćima oduševio je publiku nastupima na dva koncerta: The best of opera sa Sumi Jo u Opatiji te Tribute to Frank Sinatra u Rijeci; Marjukka Tepponen debitirala je kao Donna Anna u multimedijalnoj inscenaciji Don Giovannija te pjevala ulogu Jele na snimanju opere Il ritorno del marinaio; Diana Haller debitirala je u svojoj Rijeci na solističkom gala koncertu 2015. i u naslovnoj ulozi opere Giulio Cesare in Egitto.
Marjukka Tepponen koja je istaknula kako je s ulogom Margarete duboko u mislima i u glasu, jučer je snimila eksplozivni i ekstatični finale.

ville-matvejeff-marjukka-tepponen-marin-blazevic-i-ivana-srbljan

Solistici riječke Opere Ivani Srbljan ovo je prvo profesionalno iskustvo snimanja, a zahtjevnost i odgovornost prema snimljenoj ulozi Marte usporedila je s pripremom velike uloge u predstavi, primjerice Charlotte u Wertheru.

Poznata priča uobličena u uzbudljivu operu

Jedna od najuspješnijih opera uopće i jedno od najpopularnijih djela cijele romantične epohe, Faust Charlesa Gounoda, nastalo je prema prvom dijelu Fausta Johanna Wolfganga Goethea i Faust et Marguerite (Faust i Margareta) Michaela Carréa.

Poznatu priču Gounod i njegovi libretisti Barbier i Carré majstorski su uobličili u uzbudljivu operu strastvenih arija i predivnih melodija. U igri u kojoj Faust prodaje dušu vragu, zapravo nema pobjednika. Jedan je to od naintrigantnijih slučajeva u povijesti opere. Opera Faust praizvedena je 1859. u Parizu, a u Rijeci prvi put izvedena samo pet godina kasnije, 1864. godine.

Koliko je ovaj kulturni projekt pak povijesno važan za riječko Kazalište i za grad Rijeku govori činjenica kako niti jedna opera u Hrvatskoj nije snimala kompletne opere stranih skladatelja s ovakvom međunarodnom podjelom za poznatu međunarodnu dioskografsku kuću.

Riječka Opera već je snimila dva CD-a za strane diskografe, Papandopulove Koncert za violinu i orkestar i Koncert za klavir i orkestar br.3, a potom i Suppèovu operu Il ritorno del marinaio (Povratak mornara), a u ovom se trenutku, kako je kazao Marin Blažević, pregovaraju snimanja još dvaju CD-a.

Podsjećamo i na to da je ovaj koncert prvi u nizu koncerta u okviru pretplatničkog Gala koncertnog ciklusa koji uključuje dva gala koncerta izvan riječkog Kazališta i dva atraktivna koncertna događanja u Kazalištu koja nisu niti u jednom drugom pretplatničkom ciklusu – još stižete pretplatiti se!

Gala salon „Gale”

V.d. intendanta Marin Blažević najavio je kako će u HNK Ivana pl. Zajca na dan koncerta, 17. studenog u 18:30 sati, kao novo i posebno mjesto druženja gostiju i publike, biti otvoren Gala salon „Gale”, nazvan prema nezaboravnom glumcu riječkog Kazališta, Gallianu Pahoru, koji je osim u svojim glumačkim kreacijama podjednako uživao i u druženju s publikom i poznatim Riječanima. Izgled salona osmislio je istaknuti likovni umjetnik i scenograf Kazališta, Dalibor Laginja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari