(FOTO&VIDEO) „TOUR OF CROATIA“: Primorci i Riječani toplo pozdravili bicikliste na putu od Crikvenice do Učke

„Kraljevska“ četvrta etapa biciklističke utrke “Tour of Crpatia” vozila se danas iza podneva uz topao doček biciklista svugdje gdje su prolazili. Pobjedu je izvojevao Austrijanac Riccardo Zoidl ispred našeg Matije Kvasine koji je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku

Hrvatski biciklist Matija Kvasina stigao je drugi na cilj četvrte, “kraljevske” etape utrke Tour of Croatia koja je startala u Crikvenici a cilj imala nakon 122 odvožena kilometra na Učki. Na taj način preuzeo je vodstvo u ukupnom redoslijedu utrke „Tour of Croatia“ dvije etape prije završetka!

IMG_0858

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia koja se u šest etapa vozi od 19. do 24. travnja prošla je danas i kroz Rijeku te u svijet putem televizijskih ekrana prenijela kadrove prolaska 168 biciklista Korzom. Više od 150 biciklista dobilo je glasnu podršku prolaznika na Korzu, ali i duž cijele trase kroz Rijeku – od Školjića preko Žabice, Potoka, Mlake do Kantride i Bivija.

IMG_0855

Start etape bio je u Crikvenici, a biciklisti su vozili kroz Novi Vinodolski, Bribir, Kraljevicu, Gornje Jelenje, Rijeku i Opatiju sve do cilja na vrhu Učke, na Vojaku. Novost u odnosu na prošlu godinu je ta da je utrka prošla Korzom gdje je bio i kontrolni cilj. Riječani su odlično reagirali na ovu novost natiskavši se uz ograde na Korzu koje su omeđile biciklističku stazu, pozdravljajući sudionike pljeskom i uzvicima ohrabrenja.

IMG_0869

Na ovogodišnjem izdanju utrke nastupaju timovi iz najvišeg ranga prema klasifikaciji Svjetske biciklističke organizacije (UCI), kao i neke od trenutno najvećih svjetskih biciklističkih zvijezda.

IMG_0870

Pobjednik 122 kilometra dugačke etape koja je start imala u Crikvenici, Austrijanac Riccardo Zoidl, za nešto više od tri sata popeo se na Učku, s 27 sekunde prednosti pred Kvasinom i Španjolcem Victorom de la Parteom. Peti je na cilj stigao drugi hrvatski biciklist Radoslav Rogina, član slovenske momčadi Adria Mobil s 47 sekundi iza Zoidla.

IMG_0871

Kvasina je tako preuzeo majicu vodećeg na utrci s 20 sekundi ispred drugog Zoidla, te 26 sekundi ispred De la Partea i Rogine. “Ovo je za mene i moju momčad veliki rezultat. S majicom vodećeg ću lakše spavati jedan dan, a za dalje ćemo vidjeti”, rekao je u programu HTV-a Matija Kvasina.

IMG_0873

Drugo mjesto Kvasine u petak uvjerljivo je najbolji rezultat nekog hrvatskog vozača na domaćem “Toura” kojemu je ovo drugo izdanje. Dosad je najbolji plasman bilo sedmo mjesto Emanuela Kišerlovskog tijekom prošlogodišnjeg uspona na Učku.

IMG_0875

U subotu će karavana Tour of Croatia preseliti u Istru gdje je na rasporedu peta etapa. S obzirom na male razlike među vodećima, odluka o ukupnom pobjedniku drugog Toura of Croatia gotovo sigurno će pasti u subotu na momčadskom kronometru, dok će utrka završiti u nedjelju 178 kilometara dugačkom šestom etapom od Svetog Martina na Muri do Zagreba.

Značaj utrke

Prvi Tour of Croatia održan je 2015. godine. Utrka je trajala 5 dana, a ukupni pobjednik od 160 natjecatelja bio je Maciej Paterski. Uz natjecateljsku komponentu, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju gradova, nacionalnih parkova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih motiva za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.

Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke osigurali su 125.000 kuna vrijednu financijsku i logističku potporu organizatorima biciklističke utrke Tour of Croatia. Tour of Croatia događanje je kojem je sportska arena cijela Hrvatska, utrka se održava na više od 1000 kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina, a prolazi kroz više od 100 različitih mjesta, s više od 500 minuta televizijskog prijenosa uživo. Utrka koja je počela u Osijeku izravno prenosi HRT i Eurosport, a svaku večer emitiraju i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji.

Fotografije: Riječanin (Rijeka), Denis Flego (magistrala)

bicikli1 bicikli8 bicikli7 bicikli6 bicikli5 bicikli4 bicikli3 bicikli2

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari