IZGLEDA SJAJNO

(FOTO,VIDEO) U Rijeci u promet pušten novi elektromotorni vlak; Pogledajte kako izgleda!

Povodom isporuke prvog niskopodnog elektromotornog vlaka namijenjenog riječkom području, u programu kojim se obilježilo puštanje u promet sudjelovao je i župan Komadina.

U društvu ministar mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i zamjenika predsjednika Uprave KONČAR – Elektroindustrije Ivana Bahuna uzvanici su se provezli relacijom Rijeka-Jurdani-Rijeka vlakom koji broji 133 sjedeća mjesta.

Tom prigodom, župan Komadina je izjavio: „Drago mi je da je naša županija dobila prvi niskopodni električni vlak iz serije od 33 vlaka koja će biti isporučena HŽ Putničkom prijevozu. Ovo je velik korak prema uspostavi prigradske željeznice.“

Komentirao je proces pripreme prigradske željeznice izjavivši da se obično prvo napravi pruga, onda stajališta te na kraju vlakovi dok je u našem slučaju obrnuto. „No, bolje ikako nego nikako“, zaključio je.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
„Drago mi je što hrvatski Končar gradi te vlakove čime smo na najbolji mogući način iskoristili europske fondove i sredstva međunarodnih kreditnih institucija da upravo hrvatska tvrtka iskoristi taj novac. To je dobro za gospodarstvo u cjelini i za poboljšanje željezničkog prometa oko Rijeke“, rekao je Butković.

Govoreći o projektu nabave vlakova, ministar Butković istaknuo je da se radi o poslu vrijednosti 1.3 milijarde kuna, s rokom isporuke do 2023. godine. Financijska konstrukcija je zatvorena sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija te uz pomoć EBRD-a.

Na pitanja novinara o izgradnji nizinske pruge, ministar je izjavio da će uskoro HŽ infrastruktura donijeti odluku o odabiru izvođača za prvu dionicu Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijednu 350 milijuna €. Početak radova je najavio za sljedeću godinu, dok je 2030. godine planirano dovršenje gradnje u cijelosti.

Stajalište Teatro Fenice?

Na upit novinara o mogućem stajalištu u središtu Rijeke, točnije kod Teatra Fenice,  ministar Butković je rekao da je to jedna od tema koju nastoje što prije riješiti te da je u planu da vlak u budućnosti stane i na toj stanici.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Riportal
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja