(FOTO&VIDEO) ZAVRŠEN 2. HISTORY FILM FESTIVAL: Evo koji je film pobijedio u konkurenciji od čak 39 dokumentaraca

Njemački film “Nasljeđe” – priča o potomcima zločinaca i žrtava holokausta, koji otkrivaju šokantnu prošlost svojih predaka, dobitnik je Grand-prixa na History film festivalu u HKD-u na Sušaku

https://www.facebook.com/historyfilmfestival/videos/672234626457857/?t=16

U opisu filma “Nasljeđe” stoji sljedeće: Dvadeseto stoljeće ostavilo nam je aktovke, bilješke, datoteke i fotografije –  stvari koje čuvaju kolektivnu memoriju u arhivima i muzejima. No što ako otkriješ fotografiju vlastitog oca u uniformi SS-a? Kakav je osjećaj kad te kroz Auschwitz- Birkenau vodi djed koji je tamo preživio Holokaust.? Ovaj film kroz tihe i veoma osobne razgovore dopušta ljudima da ispričaju priču o smjeni generacija kroz sjećanja na Holokaust. To su djeca i unuci počinitelja i žrtava koji se suočavaju s krivnjom i njezinim posljedicama. Njihova je želja saznati nerijetko bolne priče vlastitih obitelji.

Međunarodni žiri kojim je predsjedala Morana Komljenović, najboljim je redateljem proglasio Tancreda Ramonea za dokumentarac koji dekonstruira mit o argentinskom revolucionaru Che Guevari, dok je nagradu za najbolji scenarij dobio izraelski dokumentarni triler “Operacija vjenčanje”. Žiri su još činili i umjetnik Davide Skerlj,  voditeljica MEDIA Deska Slovenije Sabina Briški Karlić, novinar Vladimir Brnardić te povjesničar Vanni D’ Alessio.

Drugi festival povijesnog dokumentarca ponudio je 39 filmova u konkurenciji, od čega 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera,brojne susrete s redateljima i producentima,a posjetom je trostruko nadmašio prošlogodišnje, premijerno izdanje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari