FRANKOPANSKI VIKEND: U dvorcu Nova Kraljevica mjuzikl, „srednjevjekovni“ cirkuski sajam, interaktivna predstava…

Povodom obilježavanja 25 godina Županije te 900. godišnjice Frankopana u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” u dvorcu Nova Kraljevica održat će se „Frankopanski vikend“

Manifestaciju su najavili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije Fredi Glavan, osnivač profesionalnog neovisnog kazališta „Teatar Oz“ Toni Železnik te viša savjetnica za odnose s javnošću i EU programe Rajna Miloš.

Projekt vrijedan 64 milijuna kuna

Kako je istaknula zamjenica župana Marina Medarić, ove dvije obljetnice, 25 godina županije te 900 godina Frankopana, obilježit će se nizom raznih manifestacija. Radi se o slavnoj obitelji koja je dala veliki doprinos kulturi i graditeljstvu te obilježila hrvatsku povijest.

„Projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak financira Primorsko-goranska županija,“ naglasila je zamjenica Medarić te dodala kako je upravo u dvorcu Nova Kraljevica, gdje će se Frankopanski vikend i održati, skovana urota koja je značila i kraj Frankopana.

Program je najavila viša savjetnica za odnose s javnošću i EU programe Rajna Miloš koja je istaknula kako je ova godina ujedno i Europska godina kulturne baštine.

Program Frankopanskog vikenda

Frankopanski vikend bit će obilježen izvedbenim umjetnostima.

U petak, 14. rujna u 20:30 bit će izveden mjuzikl „Putujemo u prošlost“ koji je nastao prema romanu Eugena Kumičića „Urota Zrinsko-Frankopanska“. Projekt je nastao zajedničkom suradnjom Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije, Osnovne škole „Nedelišće“ iz Nedelišća te Glazbene škole „Tarla“ iz Opatije. Fredi Glavan, ravnatelj opatijske osnovne škole, istaknuo je kako su tekst i glazba originalna autorska djela, a u mjuziklu igraju nastavnici i učenici ovih dviju osnovnih škola.

Savjetnica Miloš istaknula je i brojne tematske radionice koje će se održati u subotu, poput izrade Frankopanovog prstena, zastavica s grbom Frankopana, pisanja perom i tintom te izrade svirala od slamki.

Na programu je i Interaktivni cirkuski sajam koji obuhvaća žonglerski, kreativni, ekvilibristički te akrobatski kutak. Radionice su rasporedom predviđene od 17:30 do 20:30. Važno je napomenuti da su svi programi besplatni.

U 20:30 bit će premijerno izvedena predstava Teatra Oz „Ključarica: epizoda Frankopanov prsten“, a radi se o interaktivnoj predstavi koja obuhvaća pripovijedanje, lutkarstvo, glumu i glazbu. Od 21.15 održat će se prezentacija radionica izrade svirala te pisanja tintom i perom. Toni Železnik, osnivač „Teatra Oz“, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog prilike da svoju predstavu izvedu na autentičnoj frankopanskoj lokaciji, ali i zbog činjenice da je Primorsko-goranska županija prepoznala njihov rad.

“Putovima Frankopana”

U projektu Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana”, osim Primorsko-goranske županije kao vodećeg partnera sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Vinodolska Općina, TZ Kvarnera, TZ Grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka te Prirodoslovni muzej Rijeka.

Kulturno–turistička ruta obuhvaća 17 kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views