OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

FSB će crikveničkoj bolnici omogućiti uštedu primarne energije veću od 70%

More omogućuje izrazito efikasan način iskorištavanja toplinskog potencijala za potrebe grijanja i hlađenja većim objektima poput hotela ili bolnica, ali i manjima poput kućanstava, te značajno pridonosi očuvanju okoliša

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Thalassotherapijom Crikvenica – specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju, predstavio je projekte SEADRION i BLUE DEAL, kojima će crikvenička bolnica dobiti infrastrukturu potrebnu za korištenje obnovljivih izvora energije, što će znatno utjecati na očuvanje okoliša i uštedu primarne energije – veću od 70%.

Riječ je o ugradnji postrojenja dizalice topline voda-voda, koja će korištenjem mora grijati objekte, bazene, hidromasažne kade i sanitarnu vodu tijekom cijele godine, dok će se u drugoj fazi projekta ugraditi i solarni kolektori koji će grijati objekte crikveničke Thalassotherapije između svibnja i rujna. Novi sustav grijanja kompleksa gotovo će u potpunosti zamijeniti kotlovnicu, koja će se koristiti samo pri inicijalnom godišnjem punjenju bazena, što predstavlja značajni iskorak u iskorištavanja toplinskog potencijala mora.

Voditelj projekata, prof. dr. sc. Neven Duić, ističe kako more kao energetski izvor nudi brojne mogućnosti eksploatacije energije vjetra, valova, plime i oseke, topline i morskih struja. „More, kao veliki toplinski spremnik, omogućava izrazito efikasan način iskorištavanja toplinskog potencijala za potrebe grijanja i hlađenja korištenjem dizalica topline morska voda-voda. Takvi sustavi mogu se efikasno koristiti i u manjim objektima, kao što su kućanstva, ali i u većima, kao što su hoteli ili bolnice “, objasnio je stručnjak uvršten na listu 1% najboljih svjetskih znanstvenika iz područja energetike.

Interreg Medirerranean BLUE DEAL (Blue Energy Deployment Alliance) europski je projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenata pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije u kojem sudjeluje 12 partnera iz 6 zemalja Sredozemlja, dok je Fakultet strojarstva i brodogradnje važan znanstveni predstavnik – jedini iz Hrvatske. „Veliko je priznanje i čast biti jedan od glavnih partnera ovako važnog projekta, koji znatno pridonosi razvoju održive energetike u korištenju mora i prirodnih resursa za očuvanje okoliša i planete“, zaključio je dr. sc. Hrvoje Mikulčić, istraživač na spomenutom projektu.

Uz dizalice topline voda-voda, koje već koriste mnogi veliki sustavi duž jadranske obale; Knežev dvor u Dubrovniku, Marina Kaštela, hotel Le Méridien Lav u Splitu, hotel Falkensteiner u Zadru, Thalassotherapia Opatija, bolnica u Rovinju te hotel Parentium u Poreču, uskoro i crikvenički kompleks, komercijalno najveći potencijal za iskorištavanje Plave energije imaju pučinske vjetroelektrane, za koje je područje sjevernog Jadrana vrlo atraktivna lokacija zbog relativno plitkog mora i povoljnog položaja, zaključeno je na konferenciji. Izgradnjom takvih pogona, zbog visoke razine tehnološke spremnosti i potencijala proizvodnje električne energije, Hrvatska više ne bi imala potrebu uvoziti, već bi postala izvoznik električne energije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari