PILOT PROGRAM

Grad Opatija osigurao besplatni prijevoz onkopacijentima do KBC-a Rijeka na terapiju i natrag

Grad Opatija, u suradnji s tvrtkom Opatija 21 d.o.o. i KBC-om Rijeka, od danas, 3. srpnja 2023. godine započinje provoditi pilot program besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika s područja Opatije na kemoterapiju u Rijeku.

Projekt su predstavili gradonačelnik Fernando Kirigin, pročelnica za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo, predstavnice riječkog KBC-a – v.d. predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju izv. prof. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr.med i voditeljica Dnevne bolnice pri Klinici za radioterapiju i onkologiju Jasna Marušić, dr.med. te direktor tvrtke Opatija 21 Igor Štok.

U prvoj fazi projekta, prijevoz će se odvijati svakoga radnog dana od 8 do 15 sati. Pravo na korištenje ove besplatne usluge imaju svi onkološki pacijenti – građani Opatije (Volosko, Opatija, Ičići, Ika, Pobri, Poljane, Veprinac, Oprič, Dobreć, Mala Učka, Vela Učka) od kućnog ulaza do ulaza u KBC Rijeka (Klinika za radioterapiju i onkologiju) i natrag, uz, ako pacijent za to ima potrebu, osobu u pratnji.

Predbilježba za prijevoz se ostvaruju kod koordinatora Klinike za radioterapiju i onkologiju na broj telefona 091/165-8315. U slučaju otkazivanja zatražene usluge prijevoza, potrebno se je barem 24 sata ranije javiti na besplatni telefon 099/ 839 – 5673.

– Sastavni dio liječenja kad govorimo o malignim bolestima je i terapija koja je dugotrajna i mukotrpna, a osobe koje su podvrgnute kemoterapiji često nisu u stanju same upravljati vozilima. Dijelu pacijenata upravo prijevoz od kuće na terapiju i natrag predstavlja velik problem. Zbog toga, a kako bismo našim sugrađanima i njihovim obiteljima olakšali takve trenutke i smanjili financijski pritisak na obitelj, Grad Opatija pokreće program besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika. Za projekt je rebalansom u gradskom proračunu za 2023. godinu osigurano 9.000 eura, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Dr. sc. Ivana Mikolašević istaknula je da pozdravlja uključivanje Grada Opatije i organiziranje besplatnog prijevoza pacijenata do Klinike na terapiju i natrag. Primjer je to kvalitetnog doprinosa zajednice i KBC Rijeka uvijek će podržavati ovakve inicijative jer rješavanje problema transporta značajno olakšava samim pacijentima cijelu situaciju. Kratko je podsjetila i na novosti koje su uvedene na Klinici za radioterapiju i onkologiju u zadnjih godinu dana.

-Jedna od prvih stvari bila je reorganizacija rada Dnevne bolnice u koju dnevno na kemoterapiju i imunoterapiju dolazi i do 100 pacijenata. Gužve i višesatna čekanja na terapiju riješena su informatizacijom i preciznim definiranjem narudžbi. U novokreiranom sustavu pacijente se naručuje za pojedinu fotelju ili krevet u točno navedeno vrijeme, sukladno trajanju terapije koju će primiti. Navedenim načinom pacijenti su vremenski točno naručeni tijekom cijelog dana, unaprijed je vidljivo planirano trajanje terapije koje je različito za svakog pacijenta na fotelji ili krevetu, a i u sustavu je vidljiv lijek, odnosno protokol liječenja. Ovim je sustavom postignuto iznimno unaprjeđenje kvalitete pružanja zdravstvene zaštite jer se na primjenu terapije više ne čeka, a time je dodatno osigurano više vremena za obradu pacijenata s hitnim onkološkim stanjima koji se primaju bez najave i čekanja. Ujedno, upravo ovo poboljšanje omogućilo je i uvjete za uključivanje zajednice kroz projekte organiziranja besplatnog prijevoza pacijenata, rekla je Mikolašević.

Dr. Jasna Marušić istaknula je da je u Dnevnoj bolnici uređena i posebna prostorija za zbrinjavanja pacijenata koji zahtijevaju kraći boravak, a također je uveden postupnik prema kojem se svi minimalno invazivni postupci potrebni onkološkim pacijentima obavljaju u prostorima Dnevne bolnice. Početkom lipnja riječka onkologija prva je u Hrvatskoj primijenila novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja. Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije, odnosno krioterapije, kojom se smanjuje oštećenje živaca koje može nastati tijekom kemoterapijskog liječenja pa se terapija „hladnim rukavicama“ i „hladnim čarapama“ koristi tijekom primjene infuzije citostatske terapije. Dodala je i kako se kontinuirano ulažu napori u edukacije ne samo medicinskog osoblja, već i pacijenata u suradnji s udrugama i cijelom zajednicom.

Uslugu prijevoza obavljat će trgovačko društvo Opatija 21 d.o.o., temeljem popisa koji će im, zavisno od potreba onkoloških pacijenata dostavljati koordinator za naručivanje Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

– Opatija 21 je doregistrirana i za usluge prijevoza te smo zaposlili novog djelatnika, vozača, ujedno i medicinskog tehničara s iskustvom koji je osposobljen za rad s bolesnicima. Do 30. rujna 2023. ćemo pružati uslugu prijevoza radnim danom do 15 sati, a u navedenom tromjesečnom razdoblju vidjet ćemo kakve su daljnje potrebe. Ako se pokaže da će uslugu trebati pružati do 21 sat, spremni smo zaposliti nove djelatnike. Zasad ćemo za prijevoz koristiti vozilo koje posjedujemo, a u postupku je nabava novog vozila, naglasio je direktor Opatije 21 d.o.o. Igor Štok.

Predstavnice KBC-a Rijeka istaknule su i poboljšanja u radu Klinike za radioterapiju i onkologiju:

Fokus je na promjenama procesa rada s ciljem poboljšanja skrbi i uvjeta liječenja za onkološke pacijente. Jedna od najvećih novosti u radu Klinike za radioterapiju i onkologiju, koja je uvedena među prvima u Hrvatskoj, jest uvođenje koordinatora Klinike koji onkološke pacijente naručuje na sve neophodne dijagnostičke pretrage i vodi brigu o njihovom obavještavanju te time pacijenti dobivaju brze termine i ne kasne s obavljanjem potrebne dijagnostičke obrade, navela je v.d. predstojnica Klinike Mikolašević.  Ista osoba preuzela je i obvezu komuniciranja potreba besplatnog prijevoza pacijenta koji se izjasni da bi mu trebao, prema prijevozniku koji je angažiran za to.

S radom je u listopadu započela i nova multidisciplinarna ambulanta za suradne djelatnosti koja onkološkim pacijentima omogućuje da na jednom mjestu obave više specijalističkih pregleda.

Kroz novootvoreno Ambulantu za suradne djelatnosti onkološki bolesnici više ne moraju odlaziti na druge klinike i na drugi lokalitet riječke bolnice, već sveobuhvatnu skrb dobivaju u prostorima Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Kompletno smo preuredili dvije prostorije i namijenili ih  za dnevni boravak onkoloških pacijenata, članova njihovih obitelji i pratnje. Ugodan prostor nastao je u kontinuiranom partnerskom odnosu s donatorima i udrugama s ciljem sveobuhvatne skrbi za bolesnike.

U pogledu iskoraka u metodama liječenja, uvedena je tzv. “kućna kemoterapija”, odnosno primanje kemoterapije putem elastomerske pumpe. Budući da onkološki pacijenti tijekom procesa liječenja imaju brojna pitanja, na prijedlog udruga pacijenata otvoreno je Savjetovalište za pacijente i njihove obitelji. Najvažnije je pacijentu dati precizne i točne informacije pa on više nema potrebe za pretraživanjem nerelevantnih izvora po mrežnim stranicama. Ambulanta za onkofertilitet otvorena je zbog sve većeg broja mlađih pacijenata koji su još u fertilnoj dobi, a omogućena je suradnjom Klinike za ginekologiju i porodništvo te Klinike za urologiju. S radom je započela i ambulanta za gerijatrijsku onkologiju koja pruža sveobuhvatnu skrb starijim onkološkim pacijentima, kao i ambulanta za peroralnu i parenteralnu terapijuNutricionističko savjetovalište daje smjernice kako se treba hraniti tijekom i nakon liječenja, a djeluje u suradnji s bolničkom Službom za prehranu i dijetetiku.

Priloženi dokumenti

Besplatni prijevoz onkopacijentima_letak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari