DANAŠNJA KONFERENCIJA

Grad Opatija pokreće sve raspoložive pravne postupke za zaštitu Liburnijskih voda

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Tvrtka Liburnijske vode d.o.o., temeljem Uredbe o uslužnim područjima i udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga, ove bi se godine trebala pripojiti aglomeraciji na čelu s VIK-om Rijeka, koja pokriva Rijeku i riječki prsten te Gorski kotar

Riječ je o procesu spajanja vodnih područja koji je započeo još 2014. temeljem obaveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s Europskom komisijom. Proces je formaliziran 2019. godine usvajanjem Zakona o vodnim uslugama, a rezultat je Uredba koju je Vlada RH donijela 30. prosinca 2021. godine.

Tim povodom članovi Skupštine društva Liburnijske vode d.o.o., gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i načelnici općina Matulji Vedran Kinkela, Lovran Bojan Simonič i Mošćenička Draga Riccardo Staraj održali su danas konferenciju za novinare u Ičićima ispred uprave Liburnijskih voda.

– Obzirom da je zakonski rok za spajanje tvrtki 6 mjeseci, pokrenut ćemo sve raspoložive pravne postupke za moguće izdvajanje Liburnijskih voda iz planiranog uslužnog područja. Imali smo priliku, skrenuta mi je pažnja, biti vodeći partner i imati u našem uslužnom području Cres i Lošinj, međutim to nije riješeno dok se moglo i danas smo u situaciji da moramo spašavati što se može. Nakon što sam pred šest mjeseci došao na dužnost gradonačelnika, ova me situacija dočekala. Obavio sam službeni sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ravnateljicom Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Elizabetom Kos.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ona mi je naglasila kako će cijena vodnih usluga za stanovnike Liburnije spajanjem biti manja jer se ide na ujednačavanje cijene vode na cijelom uslužnom području. Isto tako, upoznat sam da je zaštita prava radnika zagarantirana, onih zaposlenih do 31. 12. 2018. Ipak, moram izrazit bojazan hoće li to tako i funkcionirati jer iskustva centralizacije javnih usluga dosad nisu bila jako pozitivna. U fokusu nam je zaštita prava svih radnika i ostvarivanje naših projekata Aglomeracije Liburnijske rivijere u vrijednosti od  590 milijuna kuna. Novim ustrojem uslužnih područja glavnu riječ će voditi ViK i kod važnih odluka bit ćemo preglasani, istaknuo je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

VIDEO DANA:

– Liburnijske vode ispunjavale su i dalje ispunjavaju sve zakonske kriterije da ostanu samostalni isporučitelj vodnih usluga. Imamo visoku razinu sustava zahvaljujući visokim izdvajanjima kroz naknade za razvoj te visokih 99 posto opskrbljenosti potrošača pitkom vodom, kao i 137 godina tradicije vodne usluge na ovom području. S druge strane, nije izvjesno što ćemo pripajanjem dobiti ,poučeni lošim iskustvima centraliziranih javnih usluga, kazao je načelnik Općine Lovran Bojan Simonič.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

– Liburnijske vode su stabilno poduzeće koje posluje pozitivno. Iako je najavljeno pojeftinjenje cijene vode za građane Liburnije, osobno mislim da će se to dogoditi na početku, a kasnije više nećemo moći utjecati na formiranje cijene vode. Posljednjih godina u našoj smo općini realizirali nekoliko važnih projekata i očekujemo njihov nastavak, no sada moram izraziti bojazan da se projekti neće nastaviti jednakom brzinom, a bojazan imam i prema uvjetima rada 88-ero zaposlenih u tvrtki, istaknuo je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

– Činjenica je da od svih vodnih isporučitelja samo Liburnijske vode zadovoljavaju uvjete za postati samostalne, a pridružene su većoj tvrtki u kojoj će Grad Rijeka imati većinski udio u temeljnom kapitalu. Zadnjih dvadeset godina gotovo milijardu kuna uloženo je u vodoopskrbu i odvodnju na našem području i sve je to jako diglo razinu usluge, uz 99 posto opskrbe pitkom vodom, imamo 70 posto korisnika spojenih na odvodnju i gubitci su nam minimalni. Stoga se bojimo da će razina usluge koju dobivamo opasti, naglasio je načelnik Općine Matulji Vedran  Kinkela. 

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari