'LOKALNA SAMOUPRAVA STAVLJENA U NEMOGUĆU SITUACIJU'

Grad Opatija raspisao natječaj za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru – iako država još nije donijela ključne akte

Foto: Riportal

“Natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, kao što smo i najavili, Grad Opatija je raspisao danas, unatoč činjenici da država još nije donijela jedan od ključnih provedbenih akata, što znači da još uvijek nismo sigurni po kojim će se uvjetima dozvole dodjeljivati”, poručuju iz Grada Opatije

Danas je u Opatiji održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin izlagao na temu „Pomorsko dobro – Grad Opatija će pravovremeno raspisati Natječaj unatoč činjenici da država još nije donijela Uredbu“.

“Lokalna samouprava ovdje je stavljena u nemoguću situaciju: s jedne strane, država nam je zakonski definirala da natječaj mora biti raspisan do 1. veljače, a s druge strane, sama Vlada nije donijela odgovarajuće propise prema kojima se natječaj može raspisati, poruka je s današnje konferencije za novinare u Gradu Opatiji.

Naime, još uvijek nije donesena Uredba kojom se definiraju gospodarske djelatnosti na pomorskom dobru, ali i početne cijene prema tim djelatnostima, za korištenje pomorskog dobra. Javnosti je već poznato, jer se posljednjih dana o tome dosta izvještava u medijima, da je ta famozna Uredba tek u javnom savjetovanju, da je ministar Oleg Butković izjavio kako će biti donesena do 15. veljače, unatoč činjenici da je krajnji zakonski rok u tijeku godine za raspisivanje natječaja za dodjelu dozvola na pomorskom dobru 1. veljače.

Drugim riječima, Uredbu kojom se definira kako provesti natječaj država planira usvojiti dva tjedna nakon što gradovi i općine te iste natječaje zakonski moraju raspisati. Zbog ozbiljnog propusta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje nije na vrijeme odradilo svoj dio posla, stavljeni smo, kao i ostale priobalne općine i gradovi, u izuzetno nezavidnu situaciju, u kojoj smo pokušali pronaći rješenje na način da udovoljimo svim zakonskim uvjetima, a istodobno ostavimo mogućnost za moguće izmjene ako bude nužno potrebno”, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare.

Tekst natječaja usklađen je s nacrtom Uredbe koja se nalazi na javnom savjetovanju iako ista još nije na snazi, pa je stoga zadržana mogućnost izmjene ili dopune natječaja ako bi se konačan tekst Uredbe promijenio. To je i razlog da je natječajem predviđeno podnošenje prijava od 15. veljače, upravo kako bi se eventualne izmjene natječaja mogle objaviti prije nego što zainteresirani prijave podnesu. S obzirom na upute koje su dolazile iz nadležnog Ministarstva, očekuje se da će Uredba stupiti na snagu do 15. veljače.

“Nismo očekivali da ćemo biti dovedeni u ovakvu situaciju, odnosno da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svojim kašnjenjem u donošenju provedbenih propisa čitav postupak dodjele dozvola dovesti pod znak pitanja. Zakon, nažalost, ima još mnogo nejasnih odredbi, nedostaju još mnogi podzakonski propisi koji su uvjet za njegovu potpunu primjenu, a sadrži i niz zastarjelih odredbi kao primjerice obveznu objavu cjelovitog teksta natječaja u dnevnom tisku, što je potpuno apsurdno u doba današnjih komunikacijskih tehnologija, kada vrlo mali broj poslovnih ljudi uopće konzumira tiskana izdanja dnevnih novina za informacije o natječajima. To samo po sebi još i ne bi bio toliki problem da objave potpunog teksta natječaja zbog svoje dužine ne stvaraju značajne troškove za proračune gradova i općina”, istaknuo je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naglasio i da su očekivanja od novog Zakona bila zaista velika jer “želimo da se konačno uvede reda, posebice u dijelu izdavanja dozvola na pomorskom dobru koja su ranijih godina izazivala brojne prijepore. Stoga Grad Opatija podržava da se Zakonom predvidjelo davanje dozvola temeljem transparentnog natječaja prema kojem će se vrednovati više kriterija, odnosno da je konačno ukinuta dodjela dozvola po sistemu „najbržeg prsta“ i da svi zainteresirani više neće dočekivati novu godinu u poštama diljem EU koje rade 24 sata. “.

Osvrnuo se i na izjavu ministra Butkovića koji, kao prva osoba Ministarstva koje je izradilo Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, smatra da prekoračenje zakonskih rokova ne predstavlja nekakav poseban problem.

“To sve govori na koji način se vodi ova država i poštuju zakoni koje su vladajući sami napisali i uputili ih u Sabor na izglasavanje”, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari