NA GRADONAČELNIKOVOM KOLEGIJU

Grad Rijeka daje nepovratne potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje žena. Na gradonačelnikovu kolegiju o poslovnim prostorima

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na 49. gradonačelnikovom kolegiju donesene su odluke o raspisivanju javnog poziva za nepovratne potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje žena, kao i odluke vezane uz davanje u zakup gradskih poslovnih prostora.

Javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje žena otvoren je od 13. do 27. studenog, a za njegovu provedbu osigurana su sredstva u visini od 50 tisuća eura. Nepovratne potpore dodjeljuju se za pokriće dijela neto plaće novozaposlene osobe ženskog spola, u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do podnošenja prijave na Javni poziv, uključujući i samozapošljavanje, na puno i neodređeno radno vrijeme. Iznos nepovratne potpore koji se može ostvariti na temelju prijave na Javni poziv definiran je u fiksnom iznosu od 500,00 eura po svakoj novozaposlenoj osobi.

Sukladno kriterijima, najviše bodova se može dobiti za zapošljavanje žena u ICT, kreativnim i kulturnim industrijama, a potom prerađivačkoj industriji, djelatnostima u turizmu, prijevozu i skladištenju te u građevinarstvu.

Javni poziv je raspisan je na temelju prihvaćenog Amandmana nezavisnih vijećnica Maše Magzan i Ive Rinčić na Prijedlog drugih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, usvojenih na 21. sjednici Gradskog vijeća.

Aktivne mjere i programi koji potiču zapošljavanje ili samozapošljavanje žena u skladu su sa europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da je položaj žena na tržištu rada nepovoljniji od muškaraca, da teže pronalaze prvi posao, zadržavaju posao, te duže ostaju dugotrajno nezaposlene, što umanjuje njihovu mogućnost zapošljavanja. Osim ekonomske nejednakosti i financijske nesamostalnosti, takva nepovoljna distribucija utječe i na druge osobne odluke žena, poput majčinstva.

Na javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora raspisanom u rujnu bilo je oglašeno 35 poslovnih prostora na koji su pristigle 53 prijave za 24 poslovnih prostora, dok za 11 poslovnih prostora nije bilo interesa, odnosno niti jedne prijave. Najveći interes iskazan je za trgovačku djelatnost. Po provedenom javnom natječaju izlicitirana su 22 poslovna prostora ukupne korisne površine 1.883 m2. Po provedenom javnom natječaju sklopljen je 21 ugovor o zakupu, a poslovni prostori predani su u posjed zakupnicima.

Gradonačelnik je prihvatio Godišnje izvješće o radu Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2022. godinu, iz kojeg je vidljivo Zaklada da se misija Zaklade i u protekloj godini uspješno realizirala. Radi se o vodećoj sveučilišnoj zakladi u Hrvatskoj. Profilirana u prepoznatljivu neprofitnu organizaciju, Zaklada se tijekom godina etablirala kao uspješan model umrežavanja i povezivanja akademske, poduzetničke, lokalne i civilne zajednice u nacionalnom, regionalnom, pa čak i međunarodnom kontekstu. Grad Rijeka, kao jedan od osnivača zaklade prije dvadeset godina, obvezao se da će godišnje u korist zaklade isplaćivati 100 tisuća kuna. Stoga je u 2023. godini Grad Rijeka za rad Zaklade osigurao 13.272,28 eura.

Grad Rijeka će i u 2024. godini financirati rad stručnog suradnika – defektologa za rad s djecom s oštećenjem vida na pola radnog vremena u OŠ Pećine. Za financiranje rada defektologa osigurano je 15 tisuća eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari