ODLUKA S GRADONAČELNIKOVOG KOLEGIJA

Grad Rijeka i ove godine dijeli poklon-bonove učenicima osnovnih škola, evo svih detalja

Idi na originalni članak
Ilustrativna fotografija: Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Rijeka će i ove godine u sklopu Socijalnog programa učenicima osnovnih škola slabijeg socijalnog statusa dodijeliti poklon-bonove za nabavu obrazovnog materijala i pribora u idućoj školskoj godini, odlučeno je na 81. gradonačelnikovom kolegiju.

Oglas

Sukladno zaključku gradonačelnika, učenici će ovisno o razredu koji pohađaju te uvjetima koje ispunjavaju, dobiti poklon-bon vrijedan od 50 do 140 eura.

Tako će učenici koji ispunjavaju uvjet prava na zajamčenu minimalnu naknadu moći dobiti poklon-bon u vrijednosti od 70 eura, ako pohađaju niže razrede te 140 eura ako pohađaju više razrede osnovne škole.

Učenici koji ispunjavaju ostale uvjete iz Socijalnog programa, poput uvjeta prihoda ili prava na doplatak za pomoć i njegu, moći će ostvariti pravo na poklon-bon u vrijednosti od 50 eura, ako pohađaju niže razrede te 100 eura ako pohađaju više razrede osnovne škole.

U gradskom proračunu za financiranje poklon-bonova izdvojit će se 55.000,00 eura, odnosno na razini prethodne godine. Naime, u školskoj godini 2023./2024. izdana su ukupno 734 poklon bona za što je izdvojeno 53.577,66 eura.

Poklon bon je namijenjen za nabavu školskog pribora i drugog obrazovnog materijala (kutije za likovni odgoj, kutije za tehnički odgoj, za nabavu bilježnica, pernica, te ostalog pribora neophodnog tijekom školske godine). Podsjetimo, sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu, a sredstva za financiranje obveznih radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole s prebivalištem u Rijeci u gradskom proračunu.

Socijalni program Grada Rijeke: Naknada troškova zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade

Grad Rijeka će po prvi puta u sklopu Socijalnog programa dodjeljivati naknadu troškova zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade. Odlukom o socijalnoj skrbi određeno je da pravo na naknadu za troškove zbog radova na povećanju energetske učinkovitosti zgrade, kao dijela troškova stanovanja, može ostvariti korisnik koji ispunjava pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. U Gradskom proračunu za 2024. godinu za ovu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od 10.000,00 eura.

Zaključkom gradonačelnika, na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upućeni su nacrti prijedloga Plana zaštite od požara za područje grada Rijeke te Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje grada Rijeke u 2024. godini. Ova Savjetovanja ostaju otvorena do 19. srpnja 2024. godine.

Planom zaštite od požara za područje grada Rijeke utvrđen je sustav organizacijskih i tehničkih mjera u području zaštite od požara i uređen način postupanja vatrogasnih postrojbi i drugih sudionika u akciji gašenja požara. Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje grada Rijeke razrađuje organizacijske, tehničke i urbanističke mjere, u cilju unapređenja zaštite od požara na području grada Rijeke u 2024. godini.

Nepovratne subvencije poduzetnicima početnicima

Na 81. gradonačelnikovom kolegiju donesen je zaključak o objavi Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija po mjeri Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika.Javni poziv namijenjen je poduzetnicima odnosno subjektima malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području grada Rijeke, a nepovratne potpore dodjeljuju se za troškove izvršenog ulaganja pri pokretanju gospodarske aktivnosti, odnosno za: nabavu opreme, alata, inventara i zaštitnih sredstava, uređenje poslovnog prostora, izradu poslovnog plana, potrebnu izobrazbu za obavljanje osnovne djelatnosti, nabavu poslovnih softvera te izradu mrežne stranice i vizualnog identiteta tvrtke.

Poduzetnici putem ovog natječaja mogu ostvariti nepovratne potpore u visini od 80% prihvatljivih troškova, a najviše 4.000,00 eura. Za provedbu ove mjere u proračunu Grada Rijeke je za 2024. godinu osigurano ukupno 150.000,00 eura.

Prijave na natječaj zaprimaju se do 12. srpnja 2024. godine do 16,00 sati.

Nastavak priprema za uvođenje Zdravstvenog odgoja u riječke osnovne škole

U sklopu uvođenja Zdravstvenog odgoja i obrazovanja, kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole Grada Rijeke, obavljaju se pripreme koje uključuju lekturu, korekturu i recenziju izrađenog kurikuluma i priručnika namijenjenoga učenicima, prijevod kurikuluma i priručnika na talijanski jezik te edukaciju provoditelja programa. Također, u svrhu osiguranja primjerenih i stimulativnih nastavnih materijala proveden je postupak javne nabave kako bi se izradilo adekvatno vizualno i grafičko oblikovanje materijala za provedbu programa, kojeg će u svom radu koristiti učenici i učitelji. Gradonačelnik je na 81. kolegiju donio zaključak prema kojem se u gradskom proračunu osiguravaju dodatna sredstva za nabavu promidžbenog materijala, kako bi se stručna i šira javnost što kvalitetnije upoznala s budućim programom.

Grad Rijeka pokrovitelj je Festivala Porto Etno, međunarodnog festivala world musica i gastronomije koji se po osmi put održava 28. i 29. lipnja u Exportu. Cilj festivala jest promoviranje različitosti, multikulturalnosti i tolerancije putem glazbe i gastronomije. Grad Rijeka pruža financijsku i logističku podršku u realizaciji manifestacije.

Donesen je niz zaključaka vezanih uz gospodarenje poslovnim prostorima i zemljištima, kao i postavljanje ugostiteljskih terasa na javnim površinama.

Exit mobile version