GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Grad Rijeka i ove godine podmiruje troškove produženog boravka za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

Na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću do 16. listopada nalazi se Nacrt prijedloga odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke, kojom se predlaže smanjenje prireza sa 15% na 14%, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

„U cilju poreznog rasterećenja sugrađana, nacrtom prijedloga izmjena Odluke o porezima Grada Rijeke predlaže se smanjenje propisane stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen, odnosno sa sadašnjih 15% na 14% i to s primjenom od 1. siječnja 2022. godine. To predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja koji smo obećali ostvariti – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10%, od 1. siječnja 2025. godine. U prijevodu, to bi značilo da osoba s bruto plaćom od 9.671,00 kuna na godišnjoj razini imati veću neto plaću za 90-ak kuna, a kada se stopa prireza porezu na dohodak smanji na 10%, neto plaća će se istoj na godišnjoj razini povećati za 448,40 kuna“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2022. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2021. godini procjenjuje na 57 milijuna kuna, procjena je da će se donošenjem predložene Odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke tj. smanjenjem stope prireza porezu na dohodak,  prihod Grada od prireza porezu na dohodak u idućoj godini smanjiti za približno 4 milijuna kuna.

„Kada se stopa prireza porezu na dohodak smanji na 10%, prihod gradskog proračuna na godišnjoj razini bit će za 20-ak milijuna kuna manji, no naši građani će to osjetiti na svojoj neto plaći“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Savjetovanje o Nacrtu prijedloga odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke otvoreno je do 16. listopada te se planira da se prijedlog odluke nađe na dnevnom redu naredne sjednice Gradskog vijeća.

Grad Rijeka pokrovitelj međunarodne biciklističke utrke CRO RACE 2021

Zaključkom gradonačelnika, Grad Rijeka će biti pokrovitelj međunarodne biciklističke utrke CRO RACE 2021 te domaćin pete etape trase utrke, kroz koju će biciklisti proći 2. listopada.

Utrka će se održati na području Hrvatske, u razdoblju od 28. rujna do 3. listopada, tijekom čijih će 6 etapa 140 ponajboljih svjetskih biciklista iz 20 ekipa prijeći više od 1.000 kilometara. CRO RACE 2021 predstavlja biciklističku utrku 1. kategorije prema kategorizaciji međunarodne biciklističke federacije.

Odlična organizacija rezultirala je nastupom najboljih svjetskih biciklista na prethodnim izdanjima, čime je ova utrka postala najviše kategorizirana utrka u regiji, što garantira povećanje interesa medija, domaće i strane javnosti, kao i najboljih svjetskih biciklističkih ekipa odnosno biciklista.

Grad Rijeka prepoznao je značenje ove iznimne sportske manifestacije za daljnje poticanje razvoja biciklizma kao sporta lokalne zajednice i ciklo turizma kao dijela sportsko-turističke ponude za građane Rijeke i naše goste, uz stvaranje svijesti o Rijeci kao poželjnoj ciklo turističkoj destinaciji. Naime, TV snimke dionice protekle utrke kroz Rijeku mogle vidjeti u preko 815 milijuna kućanstava.

Zahvala odgajateljima, učiteljima i nastavnicima na predanom radu

I ove će godine Svjetski dan učitelja, 5. listopada, biti obilježen svečanim prijemom za umirovljene odgojitelje, učitelje i nastavnike, kojima će se Grad Rijeka prigodnim programom i poklonima zahvaliti za dugogodišnji rad u prosvjeti.

Predani rad odgojitelja, učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja koji svakodnevno predano rade s djecom i učenicima na razvijanju kompetencija nužnih za sretan i uspješan život Grad Rijeka prepoznaje i kroz dodjelu nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“. Nagrada se dodjeljuje se odgojno-obrazovnim radnicama i radnicima za individualni doprinos odgoju i obrazovanju na području Rijeke. S ciljem provođenja dodjele nagrade u 2022. godini, gradonačelnik je imenovao Povjerenstva za stručno vrednovanje prijedloga za dodjelu nagrade, kojeg čine istaknuti stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja.

Gradonačelnik Filipović sa zamjenicima Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim čestitao je odgajateljima, učiteljima i nastavnicima njihov dan.

„Grad Rijeka doista smatra da treba dati značaj ljudima koji se bave odgojem i obrazovanjem naše djece. Pozivam odgajateljska i učiteljska vijeća da prijave svoje odgojno-obrazovne djelatnike za nagradu ‘AmbasadoRI odgoja i obrazovanja’ – u našim vrtićima i školama doista ima posebnih ljudi koji zaslužuju takvo priznanje. U povodu Svjetskog dana učitelja želimo izraziti zahvalnost učiteljima i nastavnicima na njihovom predanom radu te ujedno pozivamo roditelje na suradnju s našim učiteljima, nastavnicima i ravnateljima, kako bi, posebice u vrijeme epidemije koronavirusa, osigurali nesmetani nastavni proces,“ poručila je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Podmirenje troškova produženog boravka za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

U cilju zaštite obitelji učenika slabijeg materijalnog statusa Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i ove će godine preuzeti subvencioniranje dijela troškova rada učitelja koji izvode program produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada od 1. do 4. razreda u školskoj 2021./2022. godini. Navedeno pravo ostvarili bi roditelji odnosno staratelji učenika koji će ostvariti pravo na pomoć za podmirenje troškova marende i prehrane u produženom boravku učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda u školskoj godini 2021./2022. sukladno Odluci o socijalnoj skrbi. To znači da će djeca ostvariti pravo na besplatan obrok te potpuno podmirenje troškova rada učitelja u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi.

Odjel će sufinancirati dio troškova rada učitelja u iznosu od 100,00 kuna mjesečno, a isplaćivat će se osnovnim školama temeljem njihovih zahtjeva/računa. Radi se o približno 450 učenika za koje će u narednoj školskoj godini biti potrebno osigurati financijska sredstva u iznosu od cca 450 tisuća kuna, a do kraja prvog polugodišta odnosno 2021. godine iznos od 180 tisuća kuna.

S iznosom od 22 tisuće kuna Grad Rijeka će sufinancirati provođenje programa „Glazbene stimulacije za djecu oštećena sluha i govora“ Dnevnog centra za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ od rujna do kraja godine. Program, koji Grad Rijeka podupire već 15 godina, provodio se do ožujka 2020. godine, kada je prekinut zbog epidemioloških mjera, no ponovno je pokrenut u rujnu.

Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća upućeni su izvještaji o radu ustanova u kulturi u 2020. godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari