Nastavljajući višegodišnju praksu, Grad Rijeka će i u 2022. godini financirati programe ustanova i institucija u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, od kojih najveći dio predstavlja državni nadstandard.

Zaključak o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi donesen je na 13. gradonačelnikovom kolegiju, koji se održao na Međunarodni dan žena. Čestitajući svim Riječankama njihov dan, gradonačelnik Marko Filipović naglasio je kako po prvi puta čak polovicu Gradskog vijeća Grada Rijeke čine žene, izrazivši uvjerenje kako to najbolje pokazuje smjer politike i razmišljanja u ovom gradu.

Gradonačelnik Filipović ujedno se osvrnuo i na posljedice ratnog stanja u Ukrajini, naglasivši kako i u naš grad pristižu izbjeglice.
„Kako nema naznaka smirivanja situacije, dogovoreno je da će Grad Rijeka preuzeti troškove boravka u vrtićima i integracije u osnovnoškolski obrazovni sustav za svu djecu koja stignu u Rijeku kao izbjeglice. Ujedno ćemo financirati javni prijevoz svima koji budu smješteni na području grada Rijeke i na području gradova i općina gdje KD Autotrolej obavlja javnu uslugu prijevoza. To je nešto što možemo učiniti odmah, a u koordinaciji s državnim tijelima te županijskim i gradskim stožerima civilne zaštite učinit ćemo sve da zbrinemo ljude koji dođu na područje Rijeke, sve u skladu s nacionalnim i europskim planom zbrinjavanja izbjeglica“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako će Grad Rijeka nastojati pomoći svima sukladno gradskim mogućnostima.

„Ne treba podsjećati da smo kao zemlja prošli sličan scenarij prije nešto malo više od 30 godina, tako da su te uspomene još uvijek svježe. Pozorno ćemo pratiti razvoj situacije i prilagođavati našu reakciju potrebama ljudi koji su u potrebi“, poručio je gradonačelnik Filipović.

 

Za zdravstvene i socijalne projekte i programe ustanova i institucija 2,4 milijuna kuna

Kako je istaknula pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, za provedbu 22 projekata i programa 10 suradničkih ustanova iz gradskog proračuna izdvojit će se 2,338 milijuna kuna, dok će se za programe Crvenog križa iznad državnog standarda izdvojiti 310 tisuća kuna. Ujedno, u 2022. godini Crvenom križu Rijeka osigurat će se sredstva do iznosa od 2,4 milijuna kuna za financiranje Pučke kuhinje, što predstavlja zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave.

S ciljem unapređenja kvalitete života građana, Grad Rijeka već čitav niz godina kontinuirano surađuje i sufinancira provedbu projekata i programa, iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima, a koje provode Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Dom za odrasle osobe Turnić, Dom za starije osobe „Kantrida“, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ i Hospicij „Marija K. Kozulić“.

Pročelnica Mušković je naglasila kako je veliki izazov predstavlja činjenica da je Rijeka grad s velikim postotkom građana starijih od 65 godina te sa sve većim brojem samačkih kućanstava.

„U psihosocijalnoj i zdravstvenoj zaštiti starijih stanovnika veliku ulogu imaju upravo klubovi starijih osoba i umirovljenika. Klubovi su jako dobro posjećeni, pa tako šest klubova starijih osoba koji djeluju u sklopu Doma za starije osobe ‘Kantrida’ redovito posjećuje oko tisuću građana, a ono što je zanimljivo je upravo 80% korisnika su žene“, kazala je pročelnica Mušković.

Između brojnih programa pročelnica Mušković posebno je istaknula programe iz područja palijativne skrbi, mobilne palijativne timove Doma zdravlja PGŽ-a te Hospicij „Marija K. Kozulić“, u čijem je pokretanju ulogu imao i Grad Rijeka.
„Riječki hospicij je i dalje jedina ustanova palijativne skrbi u Hrvatskoj, po istom modelu sad se planira i otvaranje hospicija u Puli, a neke radnje se pokreću i u Splitu“, kazala je pročelnica Mušković.

Grad Rijeka, osim programa i projekata ustanova svake godine izdvaja sredstva i za projekte i programe udruga te vjerskih zajednica putem Javnog poziva za odabir projekata/programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u 2022. godini, koji je bio otvoren do 28. veljače. Ciljane skupine korisnika su djeca, mladi, žene, obitelj, osobe starije životne dobi, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, beskućnici, korisnici nužnog smještaja, ovisnici, branitelji, ratni stradalnici, teško bolesne i kronično bolesne osobe, građani općenito te životinje.

Financiranje projekata i programa Gradskog društva Crvenog križa

Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu gradska društva Crvenog križa obavljaju i djelatnosti sukladno potrebama lokalne zajednice na području za koje su osnovani. Gradonačelnik Filipović naglasio je kako Grad Rijeka ima kvalitetnu suradnju s gradskim društvom Crvenog križa, kontinuirano sufinanciraju njegove projekte i programe.

Kako je kazala pročelnica Mušković, ove godine je za tu svrhu predviđeno 2,71 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava, odnosno do iznosa od 2,4 milijuna kuna, namijenjeno Pučkoj kuhinji, kao programu koji Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave mora osigurati građanima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu pri Centru za socijalnu skrb. Financira se i organizacija stanovanja u nužnom smještaju, kamp za mlade Crvenog križa iz obitelji socijalnih potreba, Služba traženja, edukacija predškolaraca i učenika, program davalaštva krvi, priprema za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, zdravstveno prosvjećivanje, osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama i sl.

Osim tih sredstava, Grad Rijeka s 400 tisuća kuna financira i javni prijevoz dobrovoljnih darivatelja krvi, a to pravo može ostvariti muškarac s 40 i više darivanja i žena s 25 i više darivanja krvi.

Za prijevoz osoba s invaliditetom 795 tisuća kuna

Grad Rijeka u 2022. godini financirat će prijevoz osoba s invaliditetom (osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretne osobe) s prebivalištem na području Grada Rijeke, kao posebnog oblika skrbi za osobe s invaliditetom u gradu Rijeci, u iznosu od 750 tisuća kuna. Prijevoz nije namijenjen korisnicima koji imaju svakodnevnu potrebu za prijevozom npr. na posao, do škole.

Prijevoz je za osobe s invaliditetom besplatan, a obavljat će ga KD Autotrolej. Za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom koriste se tri specijalno prilagođena kombi vozila, od čega je jedno novo, nabavljeno u 2020. godini. Dodatno će se za usluge servisnog održavanja i popravka vozila, koje će obavljati Rijeka plus, izdvojiti 45 tisuća kuna.

Na Listi korisnika prijevoza trenutno se nalazi 440 osoba, od toga je najveći broj osoba članova udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Tridesetak osoba iz riječkog prstena također koristi ovaj način prijevoza, no oni uslugu prijevoza plaćaju po cijeni od 2,00 kune po kilometru vožnje.

Veliki interes poduzetnika za Poduzetničku zonu Bodulovo

Na poziva za iskazivanje interesa za kupnju devet građevnih čestica u Poduzetničkoj zoni Bodulovo javilo se ukupno 30 gospodarskih subjekta koji su iskazali interes za kupnju jedne ili više lokacija, odnosno definirali potrebu za određenim veličinama građevnih čestica. Interes su iskazali većinom riječki poduzetnici, a što se tiče djelatnosti poduzetnika koji su iskazali interes za kupnju parcela, zastupljene su sve najznačajnije djelatnosti riječkog gospodarstva.

Kako je kazala pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, izgradnja komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo trebala bi završiti do kraja svibnja. U međuvremenu će u svrhu kvalitetne pripreme natječaja za prodaju lokacija, Odjel za poduzetništvo i Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, zajednički definirati kriterije natječaja, a sve kako bi u budućnosti u Zoni poslovali poduzetnici čije su djelatnosti, poslovanje i planirani budući razvoj u skladu sa strateškim planovima Grada Rijeke, poput djelatnosti Informacije i komunikacije ili pak područja Inženjerstva, projektiranja i tehničkog savjetovanja.

„Veseli iskazani interes poduzetnika za predložene građevinske čestice u PZ Bodulovo – interes je tri puta veći od broja lokacija, a veseli i da su i djelatnosti koje smo ciljani u Planu razvoja grada Rijeke i prevladavajuće u ovom planu. Zona bi trebala biti komunalno opremljena u svibnju, nakon toga slijedi nam natječaj za kupnju lokacija, a ako je sudeći prema ovom interesu, bit će veći interes poduzetnika od broja ponuđenih parcela, pa se nadam da će sve parcele naći svoga vlasnika, koji će potom na njima razvijati svoju poduzetnička djelatnost“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako možemo očekivati da će prvi radovi na izgradnji poduzetničkih objekata već krajem godine.

Način organizacije i sufinanciranja dječjih vrtića u Rijeci na javnom savjetovanju

Nacrt prijedloga Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2022./2023. godinu upućen je na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Radi se o programu koji se odnosi na način organizacije i sufinanciranja kako gradskih, tako i privatnih vrtića, ali i smještaja djece u vrtiće u susjednim gradovima i općinama.

Kako je kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, u odnosu na prethodne godine, u ovaj program donosi proširenje kategorije sufinanciranja korisnika i na dijete roditelja sa statusom stranca s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, a živi na području grada Rijeke.

Sastavni dio programa je i javni poziv, koji predstavlja temelj za sve vrtiće drugih osnivača u Rijeci, koji su uključeni u Plan mreže vrtića grada Rijeke, da ostvare prave sufinanciranje boravka djece iz Rijeke u njihovim vrtićima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari