U FUNKCIJI I NAKON PANDEMIJE

Grad Rijeka izdvaja 200 tisuća kuna za monitore koji prate vitalne funkcije bolesnika!

U znak podrške zdravstvenim djelatnicima izloženima iznimnim naporima tijekom pružanja zdravstvene zaštite oboljelima od COVIDA-19 te za dobrobit građana koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog te bolesti, Grad Rijeka je ponudio pomoć KBC Rijeka u vidu nabave opreme

Riječ je o osam monitora koji omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika vrijednih oko 200.000,00 kuna, a koji će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

”Nije tajna da je Grad Rijeka i do sada imao razumijevanja za sve potrebe KBC Rijeka, prema je riječ o ustanovi koja je primarno u nadležnosti Ministarstva zdravstva. No, kad god je trebalo Grad Rijeka je pomagao, bilo u vidu nabave potrebne opreme, izvođenja građevinskih radova ili ustupanju zemljišta za izgradnju nove bolnice. U stalnom smo kontaktu sa ravnateljstvom KBC-a i ponudili smo im našu pomoć u segmentu u kojem oni smatraju da je potrebno. Njihova je procjena bila da im je trenutno najpotrebnije nabaviti monitore za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija, pa smo to i učinili”, rekao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako ponuda vrijedi i dalje te će Grad uvijek biti na raspolaganju, kad zatreba.

Gradonačelnik je ujedno iskoristio priliku da zahvali svim djelatnicima KBC-a koji ulažu pojačane napore s obzirom na povećani broj bolesnika pogođenih virusom COVID-19 i uz taj posao održavaju u funkciji preostale odjele bolnice.

”Jučer je krenulo i cijepljenje u Rijeci, pa možemo optimističnije gledati u budućnost, ali opuštanja nema sve dok se ne postigne zadovoljavajući broj procijepljenosti. Zbog toga trebamo dati svoj pojedinačni doprinos nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i poštivanjem socijalne distance, kako bi se smanjilo opterećenje bolničkog sustava”, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić također je govorio o požrtvovanosti djelatnika KBC-a budući da se sve radi u posebnim okolnostima zbog kojih se moralo reorganizirati pola bolnice.

“Danas smo počeli s cijepljenjem djelatnika i odlučili smo se prvo za one koji rade s COVID pacijentima, od liječnika, sestara i nemedicinskog osoblja. Svaki pojedinac koji radi u KBC-u doprinosi tome, tako da se uz brigu za pacijente pokušava odraditi sve što se može u maksimalnom obimu i na drugim odjelima.

”Grad Rijeka oduvijek je bio partner koji je znao prepoznati potrebe KBC-a. Nabavka monitora za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika nužno potrebnih za rad s najtežim COVID-bolesnicima je temelj nove patologije – post Covid sindroma. Svaki se dan suočavamo s novim spoznajama o toj bolesti, budući da imamo jedan dio pacijenata koji se zbog posljedica izazvanih Covidom, moraju nakon što prebole zarazu, dodatno liječiti, zato smo nedavno i otvorili Post-Covid ambulantu.”, kazao je Ružić.

Upravo ovakvi monitor omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika, specifičnije, respiracijskih pokreta, saturacije kisikom, temperature, arterijskoga tlaka i drugih parametara koji se prate višekanalnim EKG-om koji će im jako dobro doći.

Riječ je o sofisticiranoj opremi iz serije Mindray uMEC koja će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, te tako dugoročno ostati dostupna potrebitim građanima Rijeke i svim drugim korisnicima zdravstvenih usluga KBC-a Rijeka.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Sanja Matijević Rončević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari