POTPISANI UGOVORI

Grad Rijeka izdvaja više od 5 milijuna kuna za programe ustanova u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2022. godini

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Potpisani su ugovori između Grada Rijeke i ustanova kojima se definira gradsko financiranje programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u 2022. godini.

Riječ je o programima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstvenu edukaciju, prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja, prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti, na socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi te svih skupina građana. Za ove će programe, koje će se provoditi u suradnji s devet ustanova i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, Grad Rijeka iz gradskog proračuna za 2022. godinu izdvojiti ukupno 5.048.000,00 kuna.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i čelnici ustanova i institucija čiji se projekti i programi financiraju iz proračuna Grada u ovoj godini. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski.

Kako je istaknuo riječki gradonačelnik Marko Filipović, Grad Rijeka već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata ili programa i to iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima, što pokazuje ne samo njihovu uspješnost, nego i smjer gradskih politika i u budućnosti.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Najdugovječniji projekt svakako je Savjetovalište za prehranu dojenčadi Doma zdravlja PGŽ-a, a najviše sredstava, kao i svih godina do sada, Grad Rijeka izdvaja za pučku kuhinju koju osigurava Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka. Godišnje se za ovaj program iz gradskog proračuna za socijalno ugrožene građane izdvaja do 2,4 milijuna kuna. Jedan od projekata koji imaju dugogodišnju potporu je i Individualno i grupno savjetovanje studenata Sveučilišta u Rijeci, prvo takvo u Hrvatskoj i jedino koje kontinuirano djeluje od svog osnutka.

Odlična suradnja i u kriznim vremenima epidemije i prihvata izbjeglica

„Zahvaljujem se svim ustanovama, današnjim potpisnicima ugovora, na provođenju projekata i programa, naročito u ovim kriznim vremenima kada je zdravstvo i socijalna skrb došli do punog izražaja, posebice što u ovim COVID vremenima ovi projekti i programi nisu stali. Nakon pandemije, koja prema podacima jenjava, desila se rat u Ukrajini, koja pred nas stavlja neke nove izazove u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika, situaciju koja nam je vrlo dobro poznata iz naše bliže povijesti. Kao grad i suradničke institucije pružili smo punu podršku integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine u našoj sredini“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Zahvalivši se Gradu Rijeci na odličnoj suradnji, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić istaknula je kako u Rijeci trenutno boravi 218 raseljenih osoba iz Ukrajine, kojima se svakodnevno pruža psihocijalnu pomoć, ali i pomoć u smislu hrane, higijene, paketa, odjeće, posteljine i svega što im je potrebno. “U ovakvim situacijama pokazuje se da itekako ima smisla program koji već godinama financira Grad Rijeka, a to je u djelovanje u kriznim situacijama”, kazala je Šuljić.

Ugovore su potpisali ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci Saša Zelenika, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser, zamjenica ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka Diana Maržić, ravnateljica Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” Jelena Ivković, ravnateljica Doma za odrasle osobe “Turnić“ Martina Baiocco, v.d. ravnateljica Doma za starije osobe “Kantrida” Rijeka Snježana Drašković, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju ”Slava Raškaj” Ankica Sušić te Željka Frković, ravnateljica Sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

U proteklih pet godina za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi utrošeno oko 42 milijuna kuna

Dodatno, u 2022. godini se za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge i vjerske zajednice planira izdvojiti ukupno 3.475.000,00 kn iz gradskog proračuna.

U posljednjih pet godina iz proračuna Grada Rijeke za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi  utrošeno je oko 42.000.000,00 kn.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka prošle je godine izdvojio oko 23.000.000,00 kn za razne oblike socijalne pomoći od kojih mnogi predstavljaju nadstandard u odnosnu na zakonske obveze.

Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo 6.619 osoba, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 19.911.022,42 kn ne računajući pomoći koje pružaju gradska komunalna i trgovačka društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari