RIJEKA POMAŽE

Grad Rijeka izdvojio više od 5 milijuna kuna za ustanove u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2021. godini

Potpisani su ugovori između Grada Rijeke i ustanova kojima se definira gradsko financiranje programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi u 2021. godini.

Riječ je o programima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstvenu edukaciju, prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja, prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti, na socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi te svih skupina građana. Za ove će programe, koje će se provoditi u suradnji s devet ustanova i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, Grad Rijeka iz gradskog proračuna za 2021. godinu izdvojiti ukupno 5.011.000,00 kuna.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i čelnici ustanova i institucija čiji se projekti i programi financiraju iz proračuna Grada u ovoj godini.

Grad Rijeka već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata ili programa i to iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima.

Ugovore su potpisali ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, v.d. ravnatelja Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” Đuliano Trdić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, ravnateljica Doma za odrasle osobe “Turnić“ Martina Baiocco, ravnateljica Doma za starije osobe “Kantrida” Rijeka Marija Maras, zamjenica ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka Vladimira Vuletić, zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Alen Šimatić, dipl.oec., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser te Željka Frković, ravnateljica Sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

Potpisivanju je prisustvovala i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Od pučke kuhinje preko palijativne skrbi do tečaja za trudnice

Projekti i programi koji se sufinanciraju u 2021. godini:

-za Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka iz proračuna se izdvaja ukupno 2.740.000,00 kn i to za Pučku kuhinju, usluge smještaja i prehrane u Domu Crvenog križa Rijeka, organizaciju stanovanja u nužnom smještaju, Kamp za mlade Crvenog križa iz obitelji socijalnih potreba, Službu traženja, edukaciju učenika za pružanje prve pomoći, program davalaštva krvi, pripremu za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, zdravstveno prosvjećivanje, edukaciju o pružanju prve pomoći te osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika u pružanju prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama – 4.000,00 kuna, zravstveno-edukativne program za predškolsku i školsku djecu kroz predavanja, radionice i prezentacije, svečani prijem učenika prvih razreda osnovnih škola u podmladak Crvenog križa, tečaj osnovnih postupaka oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (KPR/AVD) te školu skijanja za mlade Crvenog križa Rijeka.

-za Dom za starije osobe “Kantrida” izdvaja se ukupno 770.000,00 kn i to za: financiranje programa Pomoć i njega u kući i za financiranje Klubova za starije osobe.

-za Dom zdravlja Primorsko-goranske županije izdvaja se ukupno 770.000,00 kn i to za: financiranje projekta palijativne skrbi, programa Centar za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, grupa za potporu dojenja, tečaj za trudnice i Savjetovalište za dojenje.

-za Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izdvaja se ukupno 230.000,00 kn i to za: financiranje programa Trening životnih vještina, financiranje provedbe programa Praćenje vrsta i koncentracije peludi u zraku na području grada Rijeke, financiranje programa Centri za mlade – savjetovališta otvorenih vrata, sufinanciranje programa izdavanje i distribucija “Narodnog zdravstvenog lista”.

-za Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” izdvaja se 200.000,00 kn i to za financiranje redovne djelatnosti Hospicija.

-za Sveučilište u Rijeci izdvaja se ukupno 100.000,00 kn i to za: financiranje programa “Sveučilište za treću dob” i za financiranje programa Individualno i grupno savjetovanje studenata Sveučilišta u Rijeci.

-za Dom za odrasle osobe “Turnić” i izdvaja se ukupno 60.000,00 kuna i to za financiranje projekta Dnevni boravak Doma za odrasle osobe „Turnić“ i za financiranje Anti stigma programa.

-za Ordinaciju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr.med. izdvaja se ukupno 25.000,00 kn i to za financiranje programa Kontinuirani nadzor djece i mladeži s cerebralnom paralizom i drugim oblicima tjelesne invalidnosti.

-za Klinički bolnički centar Rijeka izdvaja se 56.000,00 kn i to za financiranje programa Tečaj pripreme trudnica za porod.

-za Medicinski fakultet izdvaja se ukupno 40.000,00 kn i to za: financiranje projekta Biobanke TransMedRi 2020. i financiranje projekta Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv dijabetesa i bolesti koštanog deficita.

-za Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja izdvaja se 20.000,00 kn za financiranje programa Resocijalizacija i doškolovanje žena – žrtava obiteljskog nasilja.

Riječki socijalni nadstandard

Dodatno, u 2021. godini se za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge planira izdvojiti ukupno 3.260.000,00 kn iz gradskog proračuna. Riječ je o projektima i programima iz područja socijalne djelatnosti,  zaštite zdravlja i zaštite životinja.

Inače, samo u posljednjih pet godina iz proračuna Grada Rijeke za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode ustanove, udruge i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka,  utrošeno  je oko 42.000.000,00 milijuna kn.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja oko 22 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći.  Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo 6.983 korisnika koji su ostvarili 14.310 prava na različite oblike pomoći a za što je  izdvojeno 21.584.172,70 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari