BORBA S KORONAVIRUSOM

Grad Rijeka nastavlja pomagati poduzetnicima u krizi; zakupnine poslovnih prostora znatno umanjene, prostor za terase – besplatno!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Gradskom vijeću s gradonačelnikovog kolegija upućene su na raspravu i usvajanje druge izmjene i dopune proračuna Grada Rijeke za 2020. godinu te najavljena mogućnost novih mjera pomoći za poduzetnike i građane pogođenima pandemijom koronavirusa.

Zbog epidemioloških mjera vezanih uz sprječavanje širenja koronavirusa, gradonačelnikov kolegij i dalje se održava u elektronskom obliku, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na susretu s novinarima predstavlja donesene zaključke.

Gradonačelnik se na početku konferencije osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju i relativno velik broj sugrađana zaraženih koronavirusom te ponovno pozvao sve građane na poštovanje mjera i odgovorno ponašanje.

Nastavak planiranja mjera pomoći poduzetnicima u otežanim uvjetima poslovanja

Podsjetio je na prve jesenske mjere pomoći poduzetnicima u otežanim uvjetima poslovanja uzrokovanim epidemijom koronavirusa donesene krajem listopada. Mjere, koje se odnose na razdoblje od 1. studenog do 31. prosinca 2020. godine, donose umanjenja plaćanja zakupnine za gradske poslovne prostore ovisno o padu prihoda te oslobađanje od plaćanja naknade za korištenje javne površine za postavu privremenih objekata i ugostiteljskih terasa.

Nakon odluke Stožera civilne zaštite RH o obustavi rada određenog dijela djelatnosti, usvojene su i mjere koje se odnose na oslobađanje od plaćanja zakupnine za gradske poslovne prostore, ali i prostore dane na upravljanje društvima u gradskom vlasništvu – Rijeka plusu i Rijeka sportu, i to od 1. do 31. prosinca 2020. godine.

Sve mjere za sada se odnose na vrijeme do kraja godine, s mogućnošću produljenja ukoliko bude potrebno, što pak ovisi o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja se održava idući tjedan, jedna od točaka dnevnog reda bit će i izmjena Odluke o komunalnoj naknadi, kojom će se definirati daljnje mjere pomoći poduzetnicima.

Koja vrsta mjera će to točno biti, ovisi pak odluci Vlade RH, koja je najavila mogućnost da pomogne poduzetnicima u gradskim poslovnim prostorima u plaćanju dijela obveza. Naime, Vlada je najavila, ali nije detaljno utvrdila na koji način će pomagati poduzetnicima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari