BORBA S KORONAVIRUSOM

Grad Rijeka nastavlja s mjerama pomoći poduzetnicima u doba epidemije

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

S ciljem omogućavanja poduzetnicima da lakše prebrode otežane uvjete poslovanja uzrokovane pandemijom koronavirusa, Grad Rijeka od studenog 2020. godine ponovno kreće s mjerama pomoći.

Umanjenje zakupnina za gradske poslovne prostore i javne površine

Tako će se od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine, uz mogućnost produljenja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, zakupcima gradskih poslovnih prostora te javnih površina za postavu privremenih objekata umanjiti zakupnina. Zakupcima s padom prometa od 40-60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%, dok će onima sa padom prometa od 60,01 do 100% biti odobreno umanjenje za 50%.

Zahtjevi za umanjenje plaćanja zakupnine podnosit će se, kao i ranije ove godine, isključivo putem online obrasca s pratećom vjerodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom kao dokazom smanjenja prometa (na primjer: obrazac porezne prijave za traženi mjesec, mjesečni ispis prometa fiskalne blagajne, pojedinačni pregled prometa po transakcijskom računu i slično).

Referentno razdoblje za dokaz pada pometa utvrđuje se mjesečno na način da se promet za mjesec za koji se traži odobrenje umanjenja zakupnine uspoređuje s istim tim kalendarskim mjesecom 2019. godine. Iznimno, zakupnici koju svoju djelatnost nisu obavljali u 2019. godini u mjesecima koji bi bili referenti za mjere umanjenja dostavljaju podatak o ostvarenom prometu koji su imali u veljači 2020. godine, koji mjesec prethodi pandemiji koronavirusa.

Od prava na umanjenje zakupnine izuzete su garaže, ljekarne središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim djelatnosti mjenjačnica, opće djelatnosti javne uprave, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija i konzulati. Također, ova se pomoć ne odnosi ni na knjižare i antikvarijate, budući da im se ranijim zaključkom gradonačelnika priznaje umanjenje ugovorene zakupnine u iznosu od 50%.

Zahtjevi za umanjenje zakupnine za studeni će se podnositi od 7. do 20. prosinca 2020. godine, a za prosinac od 4. do 17. siječnja 2021. godine.

Poduzetnicima će biti isporučeni računi za studeni, a kao i ranije, bit će im umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

Besplatno postavljanje ugostiteljskih terasa i besplatno proširenje ugostiteljskih terasa

Korisnicima površina javne namjene koji imaju postavljene privremene objekte i ugostiteljske terase oslobađanje od plaćanja naknade za korištenje u periodu od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine, uz mogućnost produljenja ovisno o razvoju situacije s pandemijom koronavirusa.

Grad Rijeka je još u svibnju, kao privremenu mjeru, ugostiteljskim objektima odobrio mogućnost proširenja terasa na javnim površinama, bez dodatnog plaćanja, a na onim lokacijama gdje je to tehnički moguće učiniti.

Procjenu oko mogućnosti proširenja terasa donose, po obilasku svakog pojedinačnog ugostiteljskog objekta koji podnese zahtjev, djelatnici Odjela za komunalni sustav i Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Zahtjevi za proširenjem terasa na javnim površinama podnose se Odjelu za komunalni sustav Grada Rijeke.

Rijeka među prvima donio najobuhvatnije mjere pomoći za građane i za poduzetnike

Podsjećamo, Rijeka je bila među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je donio najobuhvatnije mjere pomoći za građane i za poduzetnike. Prve mjere kojima se nastoji osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika stupile su na snagu već 19. ožujka, a sve naredne mjere Grad Rijeka razmatra i donosi u skladu s razvojem situacije i mjerama i preporukama donesenim na europskoj i državnoj razini.

Tako su poduzetnici kojima je bila izrečena mjera zabrane rada odmah oslobođeni od plaćanja komunalne naknade i plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora, plaćanja naknade za korištenje površine javne namjene za postavljanje privremenih objekata i ugostiteljskih terasa. Nakon toga donesene su i mjere pomoći za poduzetnike kojima nije bio zabranjen rad ali su zabilježili pad prometa. Ti su poduzetnici do kraja lipnja podnosili zahtjeve za umanjenje komunalne naknade i zakupnina gradskih poslovnih prostora.

Zbog mjera donesenih na proljeće u cilju pomoći poduzetnicima gradski je proračun uprihodovao 22 milijuna kuna manje od planiranog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari