GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Grad Rijeka nastavlja s podrškom programima namijenjenim djeci i mladima

Na gradonačelnikovom kolegiju donesen je niz zaključaka o nastavku potpore nizu programa i projekata namijenjenih djeci i mladima.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović donio je zaključke koji se odnose na pokroviteljstvo organizacije Dječjeg tjedna u Rijeci, online Sajma stipendija i visokog obrazovanja, zaključak o nastavku financiranja širih javnih potreba u školstvu u tekućoj školskoj godini – izvannastavnih aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja, zavičajne nastave Moja Rijeka te programa za darovite učenike.

U ovoj školskoj godini financirat će se i projekti učeničkih zadruga riječkih osnovnih škola, a 16 godinu zaredom uz potporu Grada Rijeke provest će se projekt Udruge Delta „Akcija za 5!“.

„Želimo poslati poruku kako nastavljamo s programima vezanim uz najmlađe, s posebnim naglaskom na Građanski odgoj i obrazovanje, jer odgovorni građani koji sudjeluju u demokratskom procesu naš su cilj“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako su doneseni zaključci, kao i dosadašnji napori novog tima na čelu grada potvrda brige o najmlađim stanovnicima Rijeke.

Podsjetila je kako je jedna od prvih aktivnosti bilo povećavanje vrtićkih kapaciteta, pa je tako od srpnja do kraja rujna broj neupisane djece u riječke dječje vrtiće s pravom prvenstva upisa, odnosno s oba zaposlena roditelja, smanjen s 331 na 128. To je postignuto otvaranjem novih 12 odgojnih skupina te zapošljavanjem 26 novih djelatnika, odgojitelja i drugog osoblja, u riječkim vrtićima.

VIDEO DANA:

„U sklopu Dječjeg tjedna održava se i radionica pod nazivom ‘Odrasli, imajte u vidu naše prijedloge’, gdje će najmlađi sugrađani reći kako oni misle da treba izgledati naš grad, što smatraju da trebamo raditi u narednom periodu. Uvjerena sam da će djeca biti kreativna i da ćemo neke od njihovih prijedloga moći primijeniti“, poručila je zamjenica gradonačelnika Krpan, istaknuvši kako je organizacija Dječjeg tjedna dobar način da se djeca potaknu na uključivanje u razne aktivnosti u gradu.

„Akcija za 5!“

U cilju pružanja mogućnosti srednjoškolcima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, Grad Rijeka već 16 godina podupire projekt koji se zove „Akcija za 5!“, proizašao iz dugogodišnje suradnje s Udrugom Delta u okviru Projekta “Mislim globalno, djelujem lokalno – Dan akcije”. Tako će i ove godine 50-ak učenika dobiti priliku osmisliti svoj projekt na temu „Mentalno zdravlje mladih“, od kojih će najbolji biti i realiziran.

Potpora programu Moja Rijeka i programima za darovite učenike

Građanski odgoj i obrazovanje u biti predstavlja dio širih javnih potreba, odnosno programa i projekata koje Grad Rijeka sufinancira iako za to ne postoji zakonska obveza. Ti programi predstavljaju već prepoznatljiv riječki obrazovni nadstandard.

Radi se o zavičajnoj nastavi „Moja Rijeka“ te programima za darovite učenike E-matematička učionica” za darovite mlade matematičare i “LIADO” – “Likovni istraživački atelje darovitih osnovnoškolca”. U školskoj 2021./2022. godini za financiranje ovih programa osigurat će se proračunska sredstva u iznosu od 449.400,00 kn.

„Kad govorimo o darovitim učenicima osnovnih škola, željeli bismo napraviti jedan korak više, odnosno testirati svu našu potencijalno darovitu djecu u generaciji 3. razreda. Prošle godine smo educirali suradnike tako da u svakoj školi imamo osobu koja zna prepoznati potencijalno darovito dijete. Mislimo da je to jedan važan korak naprijed da dopremo do darovite djece,“ kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Darovitim učenicima namijenjene su i stipendije, koje će, kao jedna od vrsta stipendija Grada Rijeke, biti predstavljene i na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja, kojeg u online obliku Institut za razvoj obrazovanje organizira u srijedu, 13. listopada.

Natječaj za nove stipendiste Grada Rijeke bit će raspisan u drugoj polovici listopada, a osim stipendija za darovite, bit će otvoreni i natječaji za stipendiranje srednjoškolaca i studenata po socijalnom kriteriju te stipendija za studente koji se o obrazuju u deficitarnim zanimanjima. U školskoj 2020./2021. Grad Rijeka je stipendirao 128 mladih Riječana, i to 99 darovitih, 22 učenika i studenta prema socijalnom kriteriju i 7 stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Zamjenica gradonačelnika Krpan podsjetila je na postignuti dogovor između škola, Odjela za sport i tehničku kulturu i Riječkog sportskog saveza, koji se odnosi na otvaranje školskih sportskih dvorana za školski sport, sve kako bi se što većem broju klubova omogućilo vraćanje aktivnim treninzima kao u razdoblju prije pojave epidemije.

„Problem je nastao u tome što nismo mogli osigurati čišćenje dvorana. Znamo da se ravnatelji susreću s problemom tehničkog osobalja i da nadležno ministarstvo ne odobrava promptno nova zapošljavanja i stoga je vrlo važan ovaj dogovor koji je postignut između Odjela i Riječkog sportskog saveza da se osiguraju vanjski suradnici“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Potpora Dječjem tjednu i učeničkim zadrugama

Grad Rijeka i ove godine suorganizira i podupire organizaciju Dječjeg tjedna, koji traje od 4.  do 10. listopada. Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo je u suradnji s ustanovama i udrugama u gradu Rijeci pripremio niz prigodno odabranih aktivnosti u kojima učestvuju odrasli i djeca. Glavni je cilj Dječjeg tjedna je usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

Do 29. listopada otvoren je javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u školskoj godini 2021./2022. Učeničke zadruge važan su oblik odgojno-obrazovnog rada u osnovnim školama kojim se potiče razvoj poduzetničkih kompetencija učenika te razvijaju njihovi potencijali i radne navike, jača motivacija za radnim i proizvodnim procesima, samopouzdanje i svijest o vlastitim interesima i mogućnostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari