POGLEDAJTE UVJERE

Grad Rijeka objavio natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima

Foto: Riportal.hr/R.Z.

Grad Rijeka objavio je natječaje za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima, zatim studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke te natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima prema socijalnim kriterijima u školskoj/akademskoj godini 2020./2021.

Stipendije za darovite učenike i studente

Natječajem za darovite učenike i studente u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijelit će se ukupno 38 novih stipendija. 

Od toga 11 stipendija za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola27 stipendija za darovite studente.

Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost. 

Pristupnici natječaju boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja.

Prijavu na Natječaj za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i za darovite studente pristupnik obavezno ispunjava u elektroničkom obliku na obrascu (on-line pristupnica) dostupnom na internetsko stranici  Stipendisti on-line prijava pristupnika, uz koju treba priložiti i potrebnu dokumentaciju.

Stipendije za učenike i studente prema socijalnim kriterijima

Natječajem za dodjelu stipendija za učenike i studente prema socijalnim kriterijima u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijelit će se ukupno šest stipendija, od čega 4 stipendija za učenike srednjih škola i 2 stipendije za studente.

Mjesečni iznos stipendije je  850,00 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci školske/akademske godine. 

Broj stipendija te visinu mjesečnog iznosa stipendija za svaku školsku/akademsku godinu utvrđuje gradonačelnik Grada Rijeke na temelju Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima (Službene novine Grada Rijeke broj 10/16 i 19/19), a čiji sastavni dio su Kriteriji za stjecanje prava za dodjelu stipendije.

Stipendije studentima za deficitarna zanimanja 

Natječajem za dodjelu stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke u akademskoj godini 2020./2021. dodijelit će se 5 novih stipendija.

Po dvije stipendije dodjeljuju se za magistar/a ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i magistar/a logopedije, te jedna stipendija za magistar/a edukacije fizike i matematike.

Mjesečni iznos stipendije je 1.100,00 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine 2019./2020.

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana objave Natječaja, odnosno 4. studenog 2020.

Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju učenici, odnosno redoviti studenti koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište na području grada Rijeke.

Svi ostali uvjeti, kao i kriteriji kojima pristupnici moraju udovoljavati navedeni su za svaki pojedini natječaj i mogu se naći na mrežnim stranicama Grada Rijeke www.rijeka.hr

Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente od svog osnutka tj. od 1993. godine, a što je i danas dio strateškog cilja 3. Strategije razvoja Grada Rijeke za razdoblje 2014. – 2020. godine. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih. U tom je razdoblju isplaćeno je preko 3107 godišnjih stipendija.

Od školske/akademske 2014./2015. godine Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za učenike srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima. Dodjelom stipendijama želi se premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socioekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada.

Stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja Grad Rijeka dodjeljuje od akademske 2010./2011. godine, a na temelju podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda državne uprave te potreba u ustanovama Grada. Od ovoga proizlazi korist za mlade ljude koji si time osiguravaju zaposlenje, ali i za Grad koji time zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari