ODLUČENO NA GRADONAČELNIKOVOM KOLEGIJU

Grad Rijeka osigurava besplatan produženi boravak učenicima slabijeg imovinskog stanja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Kao i prethodnih godina, djeci slabijeg imovinskog stanja Grad Rijeka osigurava besplatan boravak te prehranu u produženom boravku u riječkim osnovnim školama.

Zaključak o visini novčane pomoći usvojen je na 42. gradonačelnikovom kolegiju, na kojem je gradonačelnik Marko Filipović donesen i niz drugih odluka.

U školskoj 2023./2024. godini u 25 škola u Gradu Rijeci provodit će se program produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenike od 1. do 4. razreda. Grad Rijeka sufinancira program produženog boravka, dok roditelji ovisno o dohotku kućanstva snose i dio troškova rada učitelja te troškove prehrane.

Za učenike slabijeg imovinskog stanja Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb pokriva dio troškova rada učitelja te troškove prehrane, tako da je za njih produženi boravak u potpunosti besplatan. Pravo na besplatan produženi boravak i prehranu može roditelji odnosno staratelji učenika koji ispunjavaju uvjete temeljem Odluke o socijalnoj skrbi.

Tako pravo može ostvariti učenik osnovne škole, Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te Centra za autizam Rijeka koje ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad – Područni ured Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Rijeka ili iz kućanstva čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za dvočlano kućanstvo 725 eura, tročlano kućanstvo 875 eura, četveročlano kućanstvo 1.015 eura, brojnija kućanstva + 150 eura za svakoga dodatnog člana; cenzusi za jednoroditeljska kućanstva su za 20% viši), dijete žrtva obiteljskog nasilja, dijete smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata, dijete civilnog invalida iz Domovinskog rata, te udomljeno dijete.

Dodatni uvjet za ostvarivanje prava je da dijete (učenik) nema u (suvlasništvu), osim stana koji njegovo kućanstvo koristi za stanovanje, drugu nekretninu (stan, kuću ili poslovni prostor) koja se može iznajmiti ili otuđiti. Zahtjevi se mogu podnijeti tijekom cijele školske godine.

Na temelju dosad pristiglih zahtjeva građana, u narednoj školskoj godini pravo na besplatan boravak u produženom te podmirenje troškova prehrane koristit će približno 400 učenika. Za ovu je svrhu potrebno do kraja školske godine u gradskom proračunu osigurati oko 40.000,00 eura, a do kraja I. polugodišta odnosno 2023. godine iznos od 12.000,00 eura.

Potpora poduzetnicima – raspisan javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija – priprema se natječaj za dodjelu subvencija za inovacije

Gradonačelnik je donio zaključak o objavi Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke. Javni poziv je otvoren do 26. rujna, do kada poduzetnici mogu podnijeti zahtjev za dobivanje subvencije po nekoj od devet mjera. Za realizaciju Javnog poziva u proračunu Grada Rijeke u 2023. godini osigurano je 422.458,00 eura.

Temeljem općeg programa razvoja poduzetništva, Grad Rijeka u suradnji sa Zakladom FIPRO subvencionira i razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga. Cilj Mjere je potaknuti razvoj inovacija i tržišne uspješnosti novih ili bitno izmijenjenih proizvoda i/ili usluga s višom i visokom dodanom vrijednošću, koji nositeljima inovacijskog procesa pružaju konkurentnu prednost na tržištu. Od 2017. godine, od kada se Mjera provodi u suradnji sa Zakladom, dodijeljeno je trinaest nepovratnih subvencija u iznosu od 82.849,29 eura. Kao pripremu za raspisivanje javnog poziva poduzetnicima, gradonačelnik je na donio zaključak o sklapanju ugovora sa Zakladom Fipro s kojom će se definirati međusobna prava i obveze oko raspisivanja javnog poziva i dodjele 19.910,00 eura nepovratnih poticaja.

Gradonačelnik je donio zaključak o objavljivanju javnog poziva za privremeno korištenje površine javne namjene za prodaju cvijeća i svijeća na lokacijama u blizini gradskih groblja Grada Rijeke u povodu blagdana Svih Svetih, za razdoblje od 24. listopada do 2. studenog te povodom božićno-novogodišnjih blagdana, odnosno u periodu od 19. do 25. prosinca 2023. godine.

Također, donio je zaključak o raspisivanju Javnog natječaja za davanje na korištenje površina javne namjene za postavu privremenih objekata (kiosci i montažni objekti) na području grada Rijeke.

Usvojena je i odluka o raspisivanju javnog natječaja za privremeni zakup zemljišta u vlasništvu Grada Rijeke, na rok od 10 godina. Na javnom natječaju naći će se 50 lokacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari