POMOĆ GRADA RIJEKE

Grad Rijeka osmu godinu zaredom dodijelio potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Ove godine dodijeljene četiri potpore

Foto: Unsplash

Grad Rijeka osmu godinu zaredom dodjeljuje potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Na temelju procjene Kulturnog vijeća za književnu djelatnost Grada Rijeke dodijelit će se četiri tromjesečne potpore u ukupnom pojedinačnom iznosu od 15.000,00 kuna bruto Milanu Zagorcu, Evi Simčić, Ružici Mastelić i Tamari Modrić Zagorac (spisateljska suradnja sa Andrejom Maltom).

Odjel gradske uprave za kulturu raspisao je 2. veljače 2022. godine Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva koji je bio otvoren do 1. ožujka 2022. Na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u ostavljenom roku prijavilo se ukupno 22 prijavitelja.

Kulturno vijeće za književnu djelatnost u sastavu: Alica Kolarić, predsjednica, Rikardo Staraj, dopredsjednik i Ivan Miškulin, član, na sjednici održanoj 29. ožujka 2022. godine procijenilo je pristigle prijave u skladu s utvrđenim kriterijima.

Na temelju procjene Kulturnog vijeća za književnu djelatnost Grada Rijeke u provedenom Javnom pozivu za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva dodijelit će se četiri tromjesečne potpore u ukupnom pojedinačnom iznosu od 15.000,00 kuna bruto Milanu Zagorcu, Evi Simčić, Ružici Mastelić i Tamari Modrić Zagorac (spisateljska suradnja sa Andrejom Maltom).

Poticanje književnog stvaralaštva na lokalnoj razini
Kako bi odgovorio na potrebe daljnjeg razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je 2014. godine krenuo s pilot-projektom poticanja književnog stvaralaštva na lokalnoj razini, prateći pozitivan trend Ministarstva kulture, koje je uvelo stipendiranje književnog stvaralaštva.

Tijekom osam godina provođenja mjere, dodijeljeno je 28 književnih potpora ukupne vrijednosti 420.000 kuna. Kao rezultat provođenja ove mjere razvoja književne djelatnosti napisano je 28 novih djela na riječkoj književnoj sceni od kojih je osam objavljeno u formi tiskanih knjiga, osam u elektroničkom formatu, a preostala djela su ili u fazi pronalaženja izdavača ili u fazi dovršenja ili pripreme za objavljivanje u e-formatu.

Mjera je donesena kao odgovor na nemogućnost književnika da se profesionalno bave spisateljskom djelatnošću uslijed zakona tržišta te je pisce i spisateljice stavilo u položaj da se pisanjem bave u svoje slobodno vrijeme što je kontraproduktivno za održavanje i jačanje književne scene, a time i cjelokupne kulture.

Porast broja prijava tijekom godina provođenja mjere te povećanje kvalitete pristiglih rukopisa dokaz su kako je ova mjera zaživjela među korisnicima te se pokazala opravdanom i pravovaljanom. Stoga će Grad Rijeka i ubuduće nastaviti provoditi ovu mjeru za održanje i razvoj riječke književne scene.

Za nastavak provedbe ovog programa potpora književnom stvaralaštvu predviđen je u Proračunu Grada Rijeke za 2022. godinu iznos od 60.000,00 kuna.

Do sada je, uključujući i autore koji su postali stipendisti u 2022. godini, potporu za književno stvaralaštvo dobilo 32 autora i autorica koji djeluju na riječkog književnoj sceni.

Zapisnik Kulturnog vijeća za književnu djelatnosti – potpore književnom stvaralaštvu 2022
[PDF, 626 KB]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari