DOBRODOŠLA POMOĆ

Grad Rijeka povećava iznos božićnice za najugroženije ‘penziće’. Prvi put se dijeli i božićnice za dugotrajno nezaposlene starije osobe!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Grad Rijeka ove će godine povodom božićno-novogodišnjih blagdana isplatiti financijsku pomoć socijalno najugroženijim građanima

Financijsku pomoć Grad Rijeka dodijelit će u iznosu od 400 kuna umirovljenicima s najnižim mirovinama te starijim osobama bez prihoda. Po prvi puta dodijelit će i novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna dugotrajno nezaposlenim osobama starijim od 50 godina. Procjenjuje se da će navedeno pravo na pomoć ostvariti oko 2.500 umirovljenika i starijih osoba te oko 300 dugotrajno nezaposlenih osoba.

U proračunu je osigurano milijun kuna za isplatu pomoći umirovljenicima i starijim osobama te 100 tisuća kuna za isplatu pomoći dugotrajno nezaposlenim osobama.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je ovo jedna od mjera u sklopu ojačavanja Socijalnog programa Grada Rijeke, podsjetivši kako se na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nalazi i nacrt prijedloga nove Odluke o socijalnoj skrbi Grada Rijeke, kojim se predlaže proširenje i uvećanje prava.

U odnosu na prošlu godinu, umirovljenici s najnižim mirovina, umjesto u vidu poklon-bona, dobit će pomoć u novcu te za 100 kuna veću nego lani. Navedeno će pravo ostvariti oko 450 umirovljenika s mirovinom do 1.700,00 kn koji u 2022. godini ostvaruju pravo na novčanu pomoć za umirovljenike Grada Rijeke te oko 150 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda.

Ovogodišnji korisnici gradske novčane pomoći za umirovljenike ili novčane pomoći za starije osobe bez osobnog prihoda ne moraju podnositi zahtjev za dobivanje novčane pomoći, već će im biti isplaćeno na račun.

Zahtjev za dodjelom pomoći u razdoblju od 10. studenog do 16. prosinca morat će podnijeti umirovljenici koji ispunjavaju uvjet prihoda prema Odluci o socijalnoj skrbi. Za razliku od protekle godine, pomoć se više ne dodjeljuje prema visini mirovine, nego prema visini prihoda kućanstva, čime je proširen obuhvat umirovljenika koji ostvaruju pravo na pomoć.

Prema uvjetu prihoda, ukupni prihodi kućanstva u kojem umirovljenik živi ne smiju biti viši od 2.875,00 kuna za samca, viši od 3.625,00 kuna za dvočlano kućanstvo, viši od 4.875,00 kuna za tročlano kućanstvo, viši od 6.250,00 kuna za četveročlano kućanstvo (ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda kućanstva za svakog se člana povećava za 875,00 kuna). Umirovljenik ne smije u vlasništvu ili suvlasništvu imati nekretninu koja mu ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor u Republici Hrvatskoj.

Ove godine pravo na pomoć povodom božićno-novogodišnjih blagdana prošireno je i na kategoriju dugotrajno nezaposlenih osoba. Pomoć bi ostvarile osobe starije od 50 godina, s prebivalištem u gradu Rijeci, prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Rijeka duže od jedne godine. Da bi ostvarile pravo na pomoć, ove osobe moraju ispunjavati uvjet prihoda i ne smiju imati nekretninu koja im ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor te podnijeti zahtjev, na isti način kao i umirovljenici.

Grad Rijeka je još 2005. godine započeo s dodatnom zaštitom najugroženije kategorije umirovljenika dodjeljivanjem poklon-bonova određene novčane vrijednosti za preuzimanje namirnica u pojedinim trgovinama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Godišnje se dodjeljivalo oko 1.000 poklon bonova, a za ovu je namjenu u proteklih 16 godina izdvojeno preko 5.000.000,00 kuna, odnosno oko 300.000,00 kuna godišnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari