U ZAGREBU

Grad Rijeka sudjelovao na skupu „Zdravo starenje za sve“ Svjetske zdravstvene organizacije

Grad Rijeka je sudjelovao na gerontološko-javnozdravstvenom skupu „Zdravo starenje za sve“ te sastanku Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, održanom 25. i 26. rujna 2024. godine u Zagrebu. Tijekom skupa lansiran je hrvatski prijevod publikacije „Stvaranje okruženja prilagođenih dobi u Europi“, u čijoj izradi su sudjelovali i predstavnici Grada Rijeke.

Gerontološko-javnozdravstveni skup „Zdravo starenje za sve“ (Creating Healthy Ageing for All) te sastanak Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova organiziran je od strane Svjetske zdravstvene organizacije, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a okupio je stručnjake iz više europskih zemalja, uključujući predstavnike Hrvatske, Nizozemske, Italije, Moldavije, Slovenije, Srbije, Turske, Velike Britanije, Španjolske, Češke i Danske.

Tijekom dva dana skupa Grad Rijeku predstavljao je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić, koji je ujedno i sudjelovao kao panelist tijekom panel diskusije na temu iskustava stvaranja okruženja prilagođenih dobi od nacionalne do lokalne razine, koja je održana prvog dana skupa, te panel diskusije na temu potpore osobama starije životne dobi tijekom izvanrednih situacija, koja je održana drugog dana. Tijekom diskusija, Mandekić je iznio iskustva Grada Rijeke kroz rad projekta „Rijeka – Zdravi grad“, kao i kroz sudjelovanje u radu Radne skupine za zdravo starenje Europske mreže zdravih gradova, koje je Rijeka član od njenog osnutka 2004. godine.

Mandekić je također predstavio hrvatski prijevod publikacije „Stvaranje okruženja prilagođenih dobi u Europi“ (Creating age-friendly environments in Europe), koja je nastala kroz rad Radne skupine za zdravo starenje, a sadrži alate koji pomažu kreatorima lokalnih politika u naporima da se stvori okruženje pogodno za zdravo starenje na lokalnoj razini. Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su u kreiranju originalne publikacije na engleskom jeziku, kao i u njenoj prilagodbi na hrvatski jezik.

U panel diskusijama sudjelovali su i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić, kao i drugi stručnjaci iz Hrvatske i Europe.

Tijekom dva dana skupa raspravljalo se i o kreiranju zdravih i inkluzivnih okruženja za starije osobe, s naglaskom na proaktivne mjere, prilagodbu urbanih sredina, jačanje pripravnosti za hitne situacije, te međusektorsku suradnju, koji zajedno čine ključne korake prema stvaranju društva koje razvija i podržava zdravo starenje te aktivno sudjelovanje osoba starije životne dobi u zajednici.

Radna skupina za zdravo starenje najdugovječnija je tematska grupa Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije, a tijekom skupa obilježena je 20. obljetnica njenog osnutka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari