RIJEČKE INSTITUCIJE NA JEDNOM MJESTU

Grad Rijeka u sklopu projekta ForHegitage razvija sudionički model upravljanja kompleksom Benčić

Grad Rijeka jedan je od partnera u EU projektu ForHeritage, čiji je jedan od ciljeva promovirati i implementirati sudioničko upravljanje kulturnom baštinom.

Tema sudioničkog upravljanja postala je iznimno važna s obzirom na to da se tradicionalni javni i tržišno orijentirani modeli upravljanja sve češće pokazuju neadekvatnim u pružanju odgovora na kompleksnost izazova u kreiranju politika, promjene u socio-ekonomskom okruženju, potrebe kulturnih djelatnika, umjetnika, publike i lokalne zajednice.

VIDEO DANA:

Uspješna implementacija i održivi razvoj kompleksnih praksi sudioničkog upravljanja u kulturi zahtijevaju razumijevanje promjena u društvenom i političkom kontekstu, kulturnih i socijalnih učinaka novih modela upravljanja, uspostavljanje modela i razina uključenosti svih relevantnih dionika u procese donošenja odluka te (re)organizaciju njihovih uloga.

Grad Rijeka u sklopu projekta ForHegitage razvija sudionički model upravljanja kompleksom Benčić, koji će biti primjenjiv, participativan i za sada jedinstven u Hrvatskoj. Naime, kompleks Benčić, u kojem će na istom mjestu djelovati više riječkih kulturnih institucija, jedini je takve vrste u Hrvatskoj, čijem se razvoju i budućem upravljanju pristupa kao jedinstvenoj cjelini.

U kompleksu Benčić već je otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u Palači šećerane svoj novi dom našao je Muzej grada Rijeke, a u ožujku je otvorena jedinstvena Dječja kuće. Trenutno traju radovi na uređenju Gradske knjižnice Rijeka, koja bi trebala biti otvorena u proljeće iduće godine, kao i na uređenju trga, odnosno javnih površina s pripadajućom infrastrukturom. Radi se ujedno o najvećoj investiciji u kulturu od osamostaljenja Hrvatske, vrijednoj 250 milijuna kuna, a ako se tome pridoda i ulaganje u preuređenje broda Galeb, koji je sastavni dio EU projekta u sklopu kojeg je uređena Palača šećerane, govorimo o ulaganju od više od 300 milijuna kuna.

Ovako kompleksan sustav traži i novi model upravljanja, a Grad Rijeka će ga osmisliti uz pomoć alata stvorenih kroz EU projekt ForHeritage. Naime, u prvom dijelu EU projekta, u kojem sudjeluju partneri iz Poljske, Slovenije, Italije i Hrvatske, osmišljen je inovativan pristup kreiranju plana upravljanja, uz sudjelovanje struke, upravitelja marketinga, kao i samih građana.

U sklopu EU projekta snimljen je i razgovor s stručnjakinjom za upravljanje u kulturi Anom Žuvelom (na engleskom jeziku), koji se može pogledati na YouTube kanalu projekta ForHeritage.

Projekt “ForHeritage – Izvrsnost u integriranom upravljanju kulturnom baštinom u Središnjoj Europi” sufinanciran je iz programa Interreg Središnja Europa, a predviđeno trajanje mu je od ožujka 2020. do veljače 2022. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views