BORBA S PANDEMIJOM

Grad Rijeka umanjuje zakupnine poduzetnicima u krizi; Provjerite uvjete i podnesite zahtjev!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Svi poduzetnici, zakupnici poslovnih prostora te korisnici površina javne namjene za postavu privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta kojima upravlja Grad Rijeka, koji su pretrpjeli umanjenje prometa zbog aktualne pandemije koronavirusa, od ponedjeljka, 7. prosinca 2020. godine, mogu podnijeti e-zahtjev za umanjenje zakupnine za studeni.

Koji su kriteriji za umanjene zakupnine?

Kriteriji za umanjenje zakupnine su:

  • zakupnicima s padom prometa od 40 do 60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%,
  • zakupnicima s padom prometa od 60,01 do 100% odobrit će se umanjenje zakupnine za 50%.

Korisnici površina javne namjene koji imaju postavljene privremene objekte i ugostiteljske terase oslobađaju se od plaćanja naknade za korištenje u periodu od 1. studenog 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Referentni mjeseci za dokazivanje pada prometa su studeni i prosinac 2019. godine, odnosno veljača 2020. godine za one zakupnike koji nisu obavljali djelatnost u navedenim mjesecima. Za one zakupnike koji nisu poslovali u veljači 2020. godine, jer su poslovne prostore izlicitirali tijekom natječaja objavljenih tijekom 2020. godine, kao referentni mjesec određen je listopad 2020. godine.

Kako se podnose zahtjevi?

Zahtjev za ostvarenje prava na umanjenje zakupnine uz vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju zakupnici mogu dostaviti isključivo putem on line obrasca na portalu Grada Rijeke, na kojem se nalaze i upute o ispunjavanju.

E-zahtjevi za umanjenje zakupnine podnose se prema sljedećim rokovima:

  • zahtjevi za studeni 2020. podnose se od 7. do 20. prosinca 2020. godine,
  • zahtjevi za prosinac 2020. podnose se od 4. do 17. siječnja 2021.godine.

Zakupnici koji u zakupu imaju više poslovnih prostora trebaju podnijeti pojedinačan zahtjev za svaki poslovni prostor.

Tko ne može podnijeti zahtjev?

Od prava na umanjenje zakupnine izuzete su garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim djelatnosti mjenjačnica, opće djelatnosti javne uprave, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija i  djelatnosti izvan teritorijalnih organizacija (konzulati).

Također, od prava na umanjenje zakupnine izuzete su knjižare i antikvarijatima, budući da im se ranijim zaključkom gradonačelnika priznaje umanjenje ugovorene zakupnine u iznosu od 50%.

Kako će biti obračunato umanjenje zakupinine?

Poduzetnicima će biti isporučeni računi za studeni, a kao i prilikom umanjenja zakupnine ovog proljeća, bit će im umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Za sva pitanja u svezi umanjenja/oslobađanja plaćanja zakupnine možete se obratiti na email adresu: mjerepomocizakupnina@rijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari