POVEĆANJE SREDSTAVA

Grad Rijeka za prijevoz osoba s invaliditetom kombijima Autotroleja izdvaja 795 tisuća kuna

Grad Rijeka će i u 2022. godini financirati prijevoz osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretnih osoba prilagođenim kombi vozilom.

Sredstva za prijevoz osoba s invaliditetom u 2022. godini planiraju se za 10% više u odnosu na realizirana sredstva u 2021. godini, s obzirom na povećanje cijene goriva te na povećanje sredstava za plaće.

Za troškove prijevoza osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 750.000,00 kuna, a za servisno održavanje i popravke tri specijalno prilagođena kombi vozila, iznos od 45.000,00 kuna. Zaključak o sklapanju ugovora o prijevozu s KD Autotrolej te ugovora o servisiranju s TD Rijeka pllus donesen je na 13. gradonačelnikovom kolegiju.

Kako bi olakšao mobilnost i učinio jednostavnijim život osobama koje ne mogu koristiti javni gradski prijevoz, zbog toga što se kreću pomoću invalidskih kolica ili su teško pokretne, Grad Rijeka je još 2000. godine pokrenuo ovaj oblik specijalnog prijevoza.

Prijevoz se odvija na području grada Rijeke uz mogućnost prijevoza do slijedećih zdravstvenih ustanova izvan grada: Thalassotherapia Opatija, Thalassotherapia Crikvenica, Klinika za ortopediju Lovran i Psihijatrijska bolnica Lopača.

Prijevoz nije namijenjen korisnicima koji imaju svakodnevnu potrebu za prijevozom npr. na posao ili do škole.

VIDEO DANA:

Za korisnike s područja Rijeke prijevoz u potpunosti besplatan

Kako bi ostvarili pravo na prijevoz, korisnici (ili udruge kojih su članovi) Odjelu gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb dostavljaju zamolbu te popratnu dokumentaciju kojom dokazuju svoj status te, ukoliko udovoljavaju kriterijima, budu uvršteni na listu korisnika.

Nakon toga korisnici mogu rezervirati termin prijevoza javljanjem Call centru koji djeluje u sklopu KD Autotrolej radnim danom od 7 do 14 sati, te subotom, nedjeljom i blagdanom od 8 do 13 sati na broj 0800-1166.

Vrijeme prometovanja je od 1. listopada do 31. svibnja svakodnevno od 7 do 20 sati, a od 1. lipnja do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka od 7 do 22 sata te petkom, subotom, nedjeljom i blagdanom od 7 do 23 sata.

Na Listi korisnika prijevoza trenutno se nalazi 440 osoba, od toga je najveći broj osoba članova udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, a 50-ak njih nisu članovi niti jedne udruge.

Tridesetak osoba iz riječke okolice  također koristi ovaj način prijevoza. No, dok je prijevoz kombi vozilom za građane Rijeke u potpunosti besplatan, osobe koje nemaju prebivalište u Rijeci uslugu prijevoza plaćaju “Autotroleju” 2,00 kune po 1 km vožnje, ili osobnom ili putem ugovora sklopljenih s gradovima ili općinama gdje imaju prebivalište.

Pravila o korištenju kombi vozila regulirana su Naputkom o prijevozu osoba s invaliditetom.

U 2020. godini nabavljeno novo prilagođeno kombi vozilo

Za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom u 2020. godini korištena su dva specijalno prilagođena kombi vozila. U 2020. godini Grad Rijeka nabavio je još jedno specijalno prilagođeno kombi vozilo.

Grad Rijeka u suradnji s KD Autotrolej kontinuirano od 2000. godine organizira prijevoz osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretnih osoba, kao posebnog oblika skrbi za osobe s invaliditetom u gradu Rijeci.

Ovaj vid prijevoza organiziran je kako bi se osobama s invaliditetom olakšalo kretanje te uključivanje u društveni život, a sve u skladu s načelima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda: puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u društvo, jednakost mogućnosti te pristupačnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari