RIJEKA PRVI GRAD U HRVATSKOJ

Grad Vrbovec od Rijeke preuzeo model Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost

Potpisu Sporazuma nazočio je i Marko Belošević, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca.

Vrijednost „riječkog modela“ GOO-a do sada je prepoznalo 12 drugih gradova i županija te jedna škola koji su se Rijeci obratili sa zamolbom za preuzimanjem programa i pripadajućeg priručnika, što im je Grad Rijeka sa zadovoljstvom omogućio, bez naknade.

„Zadovoljstvo mi je što danas u Vrbovcu potpisujemo  Sporazum o suradnji na uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama Grada Vrbovca. Ponosan sa na činjenicu da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je 2016. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje u riječke osnovne škole u formi izvannastavne aktivnosti.

Za provođenje ovog programa izradili smo priručnike za učenike i materijale za učitelje, educirali učitelje i detaljno evaluirali izrađeni program, provedbu i zadovoljstvo uključenih dionika koji su donijeli sjajne povratne informacije.

Model uvođenja građanskog odgoja u osnovne škole i materijale potrebne za provedbu potpuno smo besplatno podijelili s drugima i mnogi su gradovi i županije preuzeli naš model. Nije nam stalo da budemo jedini, stalo nam je da se učenja o životu u građanski uređenom društvu šire i provode u svim školama u Hrvatskoj. Dužnost je odraslih pripremiti djecu za život u društvu u kojem će živjeti. Mi već trideset godina živimo građansko društvo bez da se nacionalni obrazovni sustav potrudio sustavno učiti djecu i mlade što je to građanski uređeno društvo.

Teme koje građanski odgoj i obrazovanje donosi u središte pažnje uključuju demokraciju, ljudska prava, toleranciju i prihvaćenje različitosti, zaštitu okoliša, volontiranje, pomaganje prijateljima, nenasilje, upravljanje sukobima  i mnoge druge. Sve ove teme ujedno donose set vrijednosti koji bi nam u građanski uređenom društvu trebao biti važan.

Za uvođenje građanskog odgoja u škole primili smo nekoliko priznanja, a Europska komisija nas je 2018. godine, u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU, izdvojila kao primjer dobre prakse.

Važno je postaviti pitanje kada će građanski odgoj i obrazovanje postati zaseban nastavni predmet na nacionalnoj razini, sustavno i promišljeno uveden kroz cijelu odgojno-obrazovnu paradigmu.

Vjerujem da će i osnovnoškolci Vrbovca sa zadovoljstvom prihvatiti ovu izvannastavnu aktivnost te da zajedno  činimo veliki korak,  da odgojem i obrazovanjem za demokraciju i građanstvo svakim danom gradimo bolje, pravednije i solidarnije društvo“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Uvođenje GOO-a u škole važan je korak naprijed u cilju jačanja društvene i političke participacije građana, poštivanja ljudskih prava, radničkih prava, osnaživanja međukulturnog razumijevanja i demokracije, razvoja volonterstva i aktivizma te međuljudskih odnosa i održivog razvoja.

Nastavno na dugogodišnji odgovoran pristup obrazovanju, Grad Rijeka školske je godine 2016./2017. uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u svoje osnovne škole kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost. Rijeka je time postala prvi grad u Hrvatskoj koji je na sustavan i promišljen način omogućio svojim učenicima kvalitetno građansko obrazovanje.

Provedba programa u potpunosti se financira iz Proračuna Grada Rijeke. Grad Rijeka do sada je u implementaciju GOO-a i popratne aktivnosti uložio oko dva milijuna kuna, a godišnje se za taj program izdvaja oko 400.000 kuna, pretežito za honorare učitelja provoditelja u uključenim riječkim školama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views