SUDJELOVALI I BROJNI GRAĐANI I VOLONTERI

U ACI marini Šimuni provedena velika akcija čišćenja mora i priobalja

Vodeći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., nastavlja svoju predanost očuvanju okoliša kroz dvodnevnu inicijativu „Plava i zelena čistka“

Nakon uspješno provedenih akcija čišćenja prošle godine, brojni građani i volonteri su se i ove godine okupili u ACI marini Šimuni kako bi zajedničkim snagama očistili okoliš i podmorje.

U akciji su sudjelovali i djelatnici ACI marine Šimuni te šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu i ACI-jev ambasador.

Velik broj sudionika

Velik broj zainteresiranih članova lokalne zajednice, ronioca i volontera okupio se u ACI marini Šimuni na otoku Pagu.

Ova hvalevrijedna inicijativa organizirana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Čistoće Pag d.o.o., i uz angažman Udruge Šimuni, donijela je iznimne rezultate u rasterećenju okoliša od velikih količina otpada te predstavlja jedinstvenu priliku svakom pojedincu da aktivno doprinesu zaštiti okoliša i pozitivnom utjecaju na lokalnu zajednicu.

Osim značajne podrške sudionika, događaju su se pridružili i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić, član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović te domaćin: direktor ACI marine Šimuni Stipe Žunić.

Nakon uspješno odrađenog prvog dana, klapa Galijoti bila je zadužena za dobru atmosferu, a sudionici su sljedećeg dana s istim entuzijazmom nastavili čišćenje. 

Ostrogović: Na djelu nesebičnost i entuzijazam

„Danas i jučer imali smo prilike kroz aktivno sudjelovanje brojnih članova, ronioca i volontera u ACI marini Šimuni na djelu vidjeti nesebičnost i entuzijazam. Kao predvodnici domaćeg nautičkog sektora  te svjesni važnosti brige o okolišu, kontinuirano provodimo akcije čišćenja mora i podmorja u našim ACI marinama, u suradnji s lokalnim ronilačkim i sportskim udrugama, obrazovnim ustanovama te brojnim drugim članovima zajednice. Posebno me veseli što se akciji još jednom pridružio i Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu i ACI-jev ambasador. Kristijan iza sebe ima značajne doprinose u otkrivanju podvodnih arheoloških lokaliteta te vjerujemo da je inspiracija mladim ljudima da s jednakim žarom brinu o očuvanju okoliša. Uz to, zahvaljujem još jednom svima na dolasku i značajnom doprinosu u čišćenju Jadranskog mora i obale“, rekao je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d.

Podrška Kristijanu i drugim mladim entuzijastima

Kao najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, zajedno je s roniocima i mnogobrojnim volonterima pomogao u unaprjeđenju stanja prirode i očuvanju okoliša.

Njegov angažman simbol je strasti i predanosti te inspiracija za buduće generacije mladih istraživača. Kristijan je stekao značajnu reputaciju svojim otkrićima podvodnih arheoloških lokaliteta, ističući se po pronalascima kao što su antička riva na obali Girenice i antički brod kod otoka Mauna.

Upravo zbog toga njegova istraživanja obogaćuju naše razumijevanje povijesti te potiču svijest o važnosti zaštite morskog okoliša. Stoga, ACI, kao predvodnik u podršci mladim talentima u Hrvatskoj, ponosno pruža Kristijanu i drugim mladim entuzijastima podršku i mentorstvo na njihovom putu prema ostvarenju punih potencijala jer njihov rad ne samo da oblikuje budućnost istraživanja i očuvanja okoliša, već i postavlja temelje za trajnu zaštitu prirodnih resursa Hrvatske, ali i šire. 

„Građani i posjetitelji Paga s razlogom su ponosni na hvalevrijednu inicijativu kojom su ACI marina Šimuni i otok i ove godine znatno rasterećeni velike količine otpada i nečistoća. Ovo je primjer zajedničke predanosti i konkretan korak prema očuvanju kvalitete priobalnog područja, a Grad Pag je uvijek organizirao i podržavao ovakve akcije. Riječ je o jasnom prikazu moći suradnje i solidarnosti u postizanju zajedničkog cilja – očuvanja prirodnih resursa. Stoga, iskreno zahvaljujem svim sudionicima na nesebičnom angažmanu i velikom doprinosu“, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Osim što pomažu u očuvanju okoliša, ovakve inicijative ključne su i radi drugih razloga; čisti okoliš pridonosi atraktivnosti turističkih destinacija, što je ključno za održivost turizma, potiču suradnju i angažman lokalne zajednice što jača osjećaj zajedništva i odgovornosti te pomažu podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša što može potaknuti ljude na dugoročne promjene u ponašanju.

„Svjesni smo da akcije čišćenja imaju višestruki učinak jer osim što oblikuju našu sadašnjost, istovremeno osiguravaju zdravu i održivu budućnost za naše naraštaje. Stoga, s ponosom podržavamo redovita čišćenja koja promiču očuvanje okoliša i podižu svijest o važnosti ekološke osviještenosti. Nadalje, akcija čišćenja u ACI marini Šimuni jasno svjedoči o zajedničkoj predanosti očuvanju ljepote Paga na što smo iznimno ponosni te se radujemo svemu što nas čeka u budućnosti“, zaključila je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari