EVO DETALJA

Građani u petak na Korzu mogu potpuno besplatno izmjeriti stupanj oštećenja jetre

Besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre, pomoću najmodernijeg neinvazivnog uređaja FibroScan, bit će održano u javnozdravstvenoj akciji u petak, 27. rujna 2024. od 10 do 14 sati na Korzu (Bazarigov prolaz / Korzo 13). Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta. FibroScan uređaj KBC-a Rijeka bit će smješten u sanitetskom vozilu u kojem će se obavljati pregledi.

Javnozdravstvenu akciju organiziraju Hrvatsko gastroenterološko društvu, KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci i Udruga Srce za nju.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da se odazovu akciji te da ujedno od stručnjaka KBC-a Rijeka dobiju sve relevantne informacije i upute o tome što činiti u slučaju oštećenja jetre i kome se obratiti.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) tiha je epidemija 21. stoljeća i najbrže je rastuća bolest probavnoga sustava. Nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2 i/ili pretilosti i/ili povišenog krvnog tlaka i/ili povišenih masnoća u krvi.  Nealkoholnu masnu bolest jetre danas ima 25 posto populacije, odnosno svaka četvrta osoba. Masna bolest jetre usko je povezana s karcinomom jetre i s drugim karcinomima izvan jetre, kao i s brojnim kroničnim bolestima poput kardiovaskularnih. Zato je iznimno važan preventivni pregled rizičnih osoba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari