U ORGANIZACIJI LIDERA

Gradonačelnik Filipović na 8. konferenciji Smart Cities: Rijeka je predvodnik hrvatskih gradova u području pametnih rješenja

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na panelu „Inovacijama do održivih gradova“, u sklopu 8. konferencije Smart Cities, koja se organizaciji poslovnog tjednika Lider održava u Zagrebu.

Cjelodnevna konferencija okupila je predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

Na panelu „Inovacijama do održivih gradova“ su, osim gradonačelnika Filipovića, sudjelovali i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, predstavivši nove projekte te primjere upravljanja gradovima i inovacijama s ciljem poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika.

Teme o kojima se raspravljalo su kvalitetno upravljanje na temelju održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, gospodarenje otpadom, pametna mobilnost i digitalizacija gradova ključni su čimbenici za osiguranje održivog napretka.

Govoreći o sada već dvadesetogodišnjim iskustvima Rijeke u uvođenju inovativnih, pametnih rješenja, gradonačelnik Filipović je naglasio kako iza činjenice da je Rijeka predvodnik hrvatskih gradova u području pametnih rješenja, svakako stoji  politički senzibilitet i politička volja i želja, ali i strateški način promišljanja.

„Strateško planiranje i razvoj Smart City koncepta kroz Plan razvoja grada Rijeke 2021 – 2027. nastavak je dosadašnjih aktivnosti koje su na koncu i dovele do toga da je Rijeka proglašena najspremnijim hrvatskim gradom za digitalnu transformaciju. Takav koncept označava grad u kojem građani, zahvaljujući modernim tehnologijama i inovativnim rješenjima, svojom uključenošću, kreativnošću i znanjima, u suradnji s javnom upravom, ustanovama i komunalnim društvima, usmjeravaju održivi razvoj grada u kojem žive.

Ujedno, strateško planiranje u ovom smjeru osigurava i dalje vodeću poziciju Rijeke u povlačenju EU sredstava“ naglasio je Filipović dodajući da su to neki od razloga zbog kojih je u Planu razvoja Rijeke definiran i horizontalni cilj  “Pametna Rijeka 2030.: regionalni hub za jugoistočnu Europu za razvoj i implementaciju pametnih rješenja u upravljanju gradom i gradskom infrastrukturom”, a očekivanja su kako će se do 2030. godine ispuniti vizija Rijeke kao pametnog, otvorenog i otpornog grada.

Cilj Liderove 8. konferencije Smart Cities koja se održava na zagrebačkom Velesajmu, jest ukazati na konkretna rješenja i postojeće strategije implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima, ali i odgovoriti na pitanja koliko je koncept ‘pametnog grada’ zaživio u Hrvatskoj, koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga, što se radi po pitanju  infrastrukturnih rješenja, prometnih rješenja i mobilnosi te koliki se napredak ostvario u rješenjima sustava javne rasvjete, energetski učinkovite gradnje, smanjivanju emisije CO2 i primjeni obnovljive energije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari