POSTIGNUĆA RIJEKE

Gradonačelnik Filipović na konferenciji o digitalnoj inkluziji

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović prisustvuje konferenciji o digitalnoj inkluziji, koja organiziraju Grad Zagreb i Mreža za razvoj digitalne pismenosti.

Zajedno s predstavnicima Zagreba i Varaždinske županije gradonačelnik Filipović sudjelovao je na panelu o politikama digitalne inkluzije regionalnih i lokalnih samouprava, prezentirajući dostignuća Grada Rijeke na području digitalizacije. Panel je otvorio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je istaknuo kako Grad Zagreb nastoji implementacijom svojih projekata preteći Rijeku i Varaždinsku županiju u digitalnoj transformaciji.

VIDEO DANA:

Filipović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku sudjelovati u konferenciji koja se tiče digitalizacije, teme koja je jedan od prioriteta Europske unije u sljedećem financijskom razdoblju.

„Prema istraživanju koje je Apsolon napravio za 2021. godinu za gradove u RH, Rijeka je već danas digitalizirala oko 76% usluga. Rijeka ima svoj digitalni plan, koji je sastavni dio Plana razvoja grada Rijeke za razdoblje 2021.-2027., te temeljna potpora našim strateškim ciljevima. Naša je vizija ‘Rijeka 2030. – pametan, otvoren i otporan grad’. Želimo biti Regionalni HUB za jugoistočnu Europu za razvoj i implementaciju pametnih rješenja u upravljanju gradom i gradskom infrastrukturom, kao što smo do sada već postali hub za projektiranje u brodogradnji“, rekao je Filipović naglašavajući kako Grad Rijeka kontinuirano nastoji novim projektima i programima sustavno odgovarati trendovima digitalizacije.

Građanska pismenost direktno vezana uz korištenje digitalnih alata

Kako informacijske i komunikacijske tehnologije imaju sve važniju ulogu u našem svakodnevnom životu, ‘digitalna isključenost’ određenih skupina stanovništva – posebice onih s niskim primanjima ili starijih pretvara se u društvenu isključenost.

Kako bi spriječio društvenu isključenost, Grad Rijeka provodi niz aktivnosti, pa tako već godinama organizira besplatne informatičke tečajeve za osobe starije životne dobi, branitelje, korisnike socijalnog programa Grada Rijeke, kućanice 50+ i osobe s invaliditetom.
„Građanima su raspolaganju i razni drugi programi, poput Građanskog odgoja i obrazovanja – iako  Građanski odgoj nije izravno povezan s digitalizacijom, smatramo da je građanska pismenost direktno vezana uz korištenje digitalnih alata“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Putem EU projekta „Novi put“ provode se radionice informatičkog i informacijskog opismenjavanja za beskućnike. Kroz EU projekt „MentoRI – razvoj i uvođenje inovativne socijalne usluge mentorstva za aktivno socijalno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina“ osnovan je i informatički opremljen Mentorski centar, u kojem mentori različitih profesija osnažuju korisnike usmjeravanjem na sposobnosti i potencijal kojim raspolažu.

Neprofitne organizacije s misijama usmjerenim na digitalno uključivanje također mogu imati ključnu ulogu. Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako su neprofitne organizacije važan su čimbenik u postizanju digitalne inkluzije, ali i one društvene. Primjerice, Grad Rijeka je tako podupro Društveni centar Drenova u Rijeci, koji je krajem 2021. godine uspješno realizirao projekt izrade triju računalnih igara s originalnim motivima i pričama iz tog dijela grada, a s Centrom tehničke kulture Rijeka tijesno surađuje na provedbi besplatnih informatičkih tečajeva.

Mreža za razvoj digitalne pismenosti priprema smjernice razvoja javnih politika digitalne inkluzije

Na konferenciji su prezentirani primjeri dobre prakse Europske unije – digitalna transformacija javne uprave te javne politike digitalne inkluzije austrijskih građana. Također, predstavlja se i nova verzija europskog okvira digitalnih kompetencija za građane DigComp 2.2 razvijenog u suradnji Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije i zajednice prakse All Digital DigComp.

Predstavnici zagrebačkih udruga prezentiraju potrebe svojih članova, znanstvenice s Fakulteta organizacije i informatike predstavljaju rezultate istraživanja o potrebama digitalne inkluzije starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina, a predstavnici Algebre govore o neformalnom učenju u funkciji razvoja digitalne pismenosti.

Konferencija je dio trogodišnjeg EU projekta „Mreža za razvoj digitalne pismenosti“, koji ima za cilj umrežavanje dionika na razvoju digitalne pismenosti u Hrvatskoj. Mreža provodi znanstvena istraživanja, na temelju istraživanja izrađuje smjernice razvoja javnih politika, te pomaže u razvoju ljudskih potencijala nužnih za njihovu provedbu.

Između ostaloga, Mreža za razvoj digitalne pismenosti priprema smjernice razvoja javnih politika digitalne inkluzije, koje mogu poslužiti u razradi strateških i operativnih planova u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari