LJUBLJANA FORUM

Gradonačelnik Filipović na ljubljanskom Forumu

Na poziv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića riječki gradonačelnik Marko Filipović bio je sudionik Okruglog stola gradonačelnika Gradovi u 2030 – klimatski neutralni i pametni koji je jučer, u sklopu 12. Ljubljana Foruma, održan u Ljubljani.

Ovogodišnji Ljubljana Forum bavio se temama energetske otpornosti gradova, održive mobilnosti i digitalne transformacije u kontekstu razvojnih inicijativa gradova do 2030. godine, a na Okruglom stolu gradonačelnici su, u okviru navedenih tema koje se obrađuju na Forumu, raspravljali o izazovima s kojima se susreću gradovi i projektima koji se realiziraju. Uz riječkog gradonačelnika sudionici Okruglog stola bili su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, zamjenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, zamjenica gradonačelnika Sarajeva Anja Margetić, zamjenik gradonačelnika Podgorice Marjan Junčaj i gradonačelnik Prištine Perparim Rama.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović predstavio je riječke projekte vezane uz digitalizaciju, ekologiju i energetiku odnosno uz teme koje se obrađuju na Forumu pa je tako, među ostalim, prezentirao projekt razvoja u skladu sa „smart city“ konceptom, a govorio je i o solarnim elektranama na riječkim vrtićima i školama i daljnjim planovima za razvoj mreže solarnih elektrana, projektu energetske obnove škola i vrtića, obnovi i izgradnii toplovoda i toplana, projektu nabavke novih, ekološki prihvatljivijih autobusa, sustavima gradskih električnih bicikala i električnih romobila, ali i riječkom prometnom centru i drugim projektima.

„U Rijeci se trenutno provode brojni javni i privatni projekti koji omogućavaju otvaranje novih radna mjesta i potiču konkurentnost“, rekao je Filipović dodavši kako Rijeka spremna dočekuje skori ulazak Hrvatske u Eurozonu odnosno Shengenski prostor što će potaknuti još bolju suradnju građana i gospodarstvenika i zasigurno dati dodatan zamah daljnjem razvoju grada.

Ljubljana Forum je godišnji skup koji se održava u organizaciji Grada Ljubljane i GoForeSight Instituta, a koji spaja znanja i iskustva upravljanja gradom te definira ključna područja, vizije i strategije budućeg razvoja gradova. Ciljevi Foruma su povezati, omogućiti i potaknuti primjere dobre prakse i konkretnu suradnju među različitim dionicima, ali i jačati suradnju za bolji učinak gradova i regija u Europi i svijetu te za predstavljanje industrijskih rješenja za gradove.

Uz predstavnike brojnih gradova, Forum je okupio i gospodarstvenike te stručnjake u različitim područjima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views