TEMA RAZGOVORA POMOĆ IZBJEGLICAMA

Gradonačelnik Filipović susreo se s predsjednikom KD „Rušnjak“ Vladimirom Provčijem

Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima primio je danas Vladimira Provčija, predsjednika Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca Primorsko-goranske županije „Rušnjak“. Glavna tema razgovora bila je pomoć izbjeglicama iz Ukrajine na području grada Rijeke.

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, Grad Rijeka će u ovoj izbjegličkoj krizi pomoći koliko god bude mogao, u koordinaciji s državnim tijelima te županijskim i gradskim stožerima civilne zaštite, a sve u skladu s nacionalnim i europskim planom zbrinjavanja izbjeglica.
„Želja svih nas je da se ova situacija koja se trenutno događa u Ukrajini što prije završi, a do tada Grad Rijeka će učiniti što je više moguće kako bi se izbjeglim i prognanim ljudima iz Ukrajine koji se nalaze ili koji će doći u naš grad što više pomogne i olakša integracija u društvo“, rekao je Filipović te dodao kako će Grad Rijeka financirati troškove boravka ukrajinske djece u vrtićima, te pomoći u integraciji djece u školski sustav na području Rijeke ali i šire.

Također, izbjeglim Ukrajincima Grad Rijeka financirat će javni prijevoz na području gradova i općina gdje Autotrolej obavlja javnu uslugu prijevoza. Filipović je podsjetio da je Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske pozvalo vlasnike privatnih smještajnih kapaciteta s područja Primorsko-goranske županije da se jave ukoliko su u mogućnosti pružiti smještaj izbjeglom stanovništvu iz Ukrajine te je i osobno ovom prilikom pozvao zainteresirane iznajmljivače s područja grada Rijeke da se odazovu ovom pozivu ukoliko su u mogućnosti.

Vladimir Provči zahvalio je gradonačelniku na svoj pomoći koju Grad Rijeka pruža u ovim izuzetno teškim trenucima za stanovnike Ukrajine.
„Situacija u Ukrajini izuzetno je teška i neizvjesna. Do sada je iz zemlje izbjeglo puno ljudi, a nažalost moguće je da, ukoliko se situacija ne normalizira, broj izbjeglih dosegne čak i 10 milijuna.

Cijela Europa stala je uz Ukrajinu koja je sada iznimno ujedinjena u borbi za svoju slobodu. I Hrvatska se jako angažirala u ovoj situaciji na čemu smo zahvalni kao i Gradu Rijeci koji pruža pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Želja svih nas je da se ovaj rat što prije završi, da se ljudi mogu vratiti u svoju zemlju koju će trebati obnavljati “, rekao je Provči.
Uz gradonačelnika Filipovića sastanku su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari