OTVARANJE NOVIH SKUPINA

Gradonačelnik prihvatio izvješće o upisu u dječje vrtiće u pedagoškoj 2023./2024. godini

Riječki gradonačelnik prihvatio je Godišnje izvješće o ostvarivanju Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku godinu 2023./2024.

Grad Rijeka osnivač je predškolskih ustanova Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić More i Dječji vrtić Sušak koji su osnovni nositelji programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi. Među prioritetima Grada Rijeke je povećanje obuhvata djece predškolskog uzrasta nekim od programa predškolskog odgoja, stoga je tijekom kolovoza 2023. godine započelo uređenje iznađenih dodatnih kapaciteta za otvaranje novih odgojno-obrazovnih skupina. U listopadu je otvoreno ukupno osam novih odgojno-obrazovnih skupina za djecu od prve do navršene treće godine života. U Dječjem vrtiću More otvorene su četiri jasličke skupine, dok su u Dječjem vrtiću Sušak otvorene tri nove skupine za djecu jasličkog uzrasta. U Dječjem vrtiću More formiran je novi Podcentar predškolskog odgoja Val te je kapacitet novih skupina, zbog nešto manjih prostorija, deset djece po skupini, odnosno ukupno 40 djece. U dječjem vrtiću Sušak, dvije se nalaze u novom Podcentru Orehovica, kapaciteta za 8 djece po skupini, dok je treća skupina otvorena u Podcentru Galeb. U opremanje novih skupina ukupno je utrošeno 164.400,00 eura.

Otvaranjem novih skupina, detekcijom dvostrukih prijava te nakon uplate beskamatnog predujma kao potvrde upisa djece, početkom listopada je upisano ukupno 2990 djece. U dječjim vrtićima Grada Rijeke ukupno je ostalo neupisano 104 djece jasličke dobi, s prvenstvom upisa. Upis na ponuđeno slobodno mjesto odbilo oko polovice roditelja koji su pozvani slijedom ostvarenog poretka na listama čekanja, prvenstveno radi udaljenosti ponuđenih lokaliteta od mjesta stanovanja.

Iz godine u godinu vidljivo je povećanje broja djece s teškoćama što utječe na smanjenje ukupnog broja upisane djece, unatoč otvaranju novih skupina. Ukupno je u dječjim vrtićima Grada Rijeke u pedagoškoj 2023./2024. godini 10 posebnih skupina namijenjenih djeci s teškoćama, dok je 6 tzv. inkluzivnih skupina. Problem predstavlja nedostatak odgovarajućeg stručnog kadra, stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, što utječe na kvalitetu provođenja samog programa i stručne podrške djeci s teškoćama, kao i njihovim roditeljima.

Unatrag dvije do tri pedagoške godine uočen je smanjen interes pripadnika talijanske nacionalne manjine za upis u skupine namijenjene manjini, odnosno sve je manje djece koju roditelji prijavljuju za upis u ovaj program.

Vrijedi istaknuti kako je u tijeku uređenje prostorija na 1. katu, u Podcentru Oblačić, a unutar kojih će se otvoriti dvije nove skupine. Istovremeno je u tijeku izgradnja vrtića Fiume, smještenog u Becićevoj ulici na Krnjevu, a koji će biti područni vrtić Dječjeg vrtića Rijeka. Novi će vrtić imati pet odgojno-obrazovnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke skupine čime će se kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećati za 84 mjesta. Izgradnja novog vrtića zajednički je projekt Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Talijanske unije.

Dječji vrtići Grada Rijeke broje ukupno 601 zaposlenih radnika na neodređeno vrijeme. U razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2023. i od 1. siječnja do 31. kolovoza 2024. ukupno su ostvareni proračunski te vanproračunski rashodi dječjih vrtića čiji je osnivač Grad Rijeka u iznosu od 16.907.530,93 eura.

S ciljem što većeg obuhvata romske djece ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem, dječji vrtići kojima je osnivač Grad Rijeka provode posebnu upisnu politiku upravo za upis romske djece. Cilj je pružiti podršku svladavanju hrvatskoga jezika prije polaska u školu i povećati obuhvat djece oba spola predškolskim odgojem i obrazovanjem. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira roditeljski udio u cijeni programa te je on za roditelje besplatan. Bilježi se pad broja djece romske nacionalne manjine upisane u dječje vrtiće Grada Rijeke.

Privatne dječje vrtiće te vrtiće izvan Rijeke godišnje polazi petstotinjak djece

Što se redovitog programa predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača tiče Grad Rijeka sufinancirao je taj program od 1. rujna 2023. godine do 31. kolovoza 2024. godine. Do 31. prosinca 2023. godine Grad Rijeka sufinancirao je program mjesečnim iznosom po od 260,00 eura po djetetu upisanom u redoviti cjelodnevni jaslički program i iznosom od 200,00  po djetetu upisanom u redoviti cjelodnevni vrtićki program. Slijedom amandmana gradskih vijećnika na Prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2024. godinu Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo je i inicijativu za umanjenje cijene roditeljima-korisnicima usluga dječjih vrtića drugih osnivača za 25,00 eura od 1. siječnja 2024. godine.

Sufinanciranje se odobrava samo u odnosu na dijete koje zajedno s oba roditelja ima prebivalište u gradu Rijeci, dijete samohranog roditelja odnosno dijete iz jednoroditeljske obitelji s prebivalištem na području Rijeke te dijete roditelja koji ima status stranca s odobrenim privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj, a živi na području grada Rijeke.

U protekloj pedagoškoj godini, na javni poziv za sufinanciranje prijavilo se  devet dječjih vrtića čiji su osnivači vjerske zajednice, druge pravne i fizičke osobe s područja grada Rijeke, upisani u Plan mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke.

Uvidom u dostavljena mjesečna izvješća tijekom pedagoške godine, prosječan broj djece prijavljene za sufinanciranje iznosi 491 slijedom čega se može zaključiti da je u dječje vrtiće drugih osnivača u prosjeku bilo upisano 111 djece s prebivalištem izvan područja Rijeke.

Slijedom iskazanih potreba roditelja, a s ciljem što većeg obuhvata djece predškolskim odgojem, Grad Rijeka već dugi niz godina provodi sufinanciranje djelatnosti dječjih vrtića na području drugih gradova i općina, za najviše 20 djece s prebivalištem na području grada Rijeke. U pedagoškoj godini 2023./2024. odobreno je sufinanciranje za prosječno 17 djece mjesečno s prebivalištem na području grada Rijeke, smještene u osam dječjih vrtića na području Viškova, Kastva, Bakra, Fužina i Čabra.

U protekloj pedagoškoj godini iz proračuna Grada Rijeke isplaćeno je 21.066,76 eura u svrhu sufinanciranja predškolske djelatnosti dječjih vrtića drugih osnivača izvan područja Rijeke.

Predfinanciranje projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ u školskoj godini 2024./2025.

Od 2014. inkluzivno se obrazovanje u Rijeci provodi kroz EU projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“. Od tada pa sve do danas, broj financiranih pomoćnika kontinuirano raste te u Rijeci pravo na pomoćnika/stručnog komunikacijskog posrednika ostvaruju svi učenici kojima je takav oblik podrške potreban.

U sklopu ovogodišnjeg Poziva na dostavu projektnih prijedloga koji je upravo u tijeku.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih odredilo je maksimalan iznos bespovratnih sredstava za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave te za Grad Rijeku on iznosi 2.880.000,00 eura za provedbu projekta tijekom 36 mjeseci. Temeljem prijave projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ u školskoj godini 2024./2025. planirano je zapošljavanje do 130 pomoćnika. Radi se o značajnom povećanju broja pomoćnika, a samim time i bespovratnih sredstava u odnosu na protekle godine.

S obzirom na to da Javni poziv predviđa mogućnost isplate predujma u iznosu do 60 % ukupne vrijednosti dodijeljenih bespovratnih sredstava nakon projektne prijave, odobrenja i potpisivanja ugovora, možemo se očekivati uplatu predujma. Međutim, kako su s pomoćnicima u nastavi sklopljeni ugovori o radu 9. rujna 2024., odnosno s dijelom se sklapaju sukcesivno sukladno potrebi, Grad Rijeka dužan je u listopadu isplatiti plaću za rujan te nastavno u studenom za mjesec listopad. Stoga, po uzoru na praksu iz prethodnih godina će se iz Proračuna Grada Rijeke osigurati iznos iz likvidnih novčanih sredstava, do maksimalno 260.400,00 eura, a do ostvarenja prihoda iz državnog proračuna, temeljem zahtjeva za isplatu predujma i to za trošak plaća za redovan rad i doprinose za zdravstveno osiguranje pomoćnika u nastavi i projektne administratorice za dva mjeseca – do 246.000,00 eura te trošak prijevoza na posao i s posla pomoćnika u nastavi i projektne administratorice – do 14.400,00 eura.

Izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama Grada Rijeke

Grad Rijeka će u školskoj godini 2024./2025. financirati izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama Grada Rijeke s ukupnim iznosom od 148.500,00 eura i to: Program Građanski odgoj i obrazovanje u 25 osnovnih škola Grada Rijeke, Program Moja Rijeka u 19 osnovnih škola Grada Rijeke, Programe za darovite učenike u dvije osnovne škole – OŠ Gornja Vežica – program E-matematička učionica za sedam skupina i OŠ Kozala – program LIADO za četiri skupine. Sredstva za financiranje izvannastavnih aktivnosti u ukupnom iznosu od 73.879,21 eura osigurana su u Proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu.

Grad Rijeka će u drugom polugodištu školske godine 2024./2025. financirati posjet memorijalnom centru „Lipa pamti“ za 13 osnovnih škola ukupnim iznosom od 7.360,00 eura.

Kao priprema za raspisivanje natječaja za dodjelu gradskih stipendija učenicima i studentima, Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje upućen je Pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata Grada Rijeke. Također, imenovana su povjerenstva za stipendiranje darovitih učenika i studenata, za stipendiranje učenika i studenata prema socijalnim kriterijima te za stipendiranje studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Zaključkom gradonačelnika, a na temelju zahtjeva Osnovne škole Gornja Vežica, u ovoj školi će u školskoj 2024./2025. godini biti organizirano, umjesto četiri, pet skupina programa produženog boravka. Sveukupno će u ovoj školskoj godini u riječkim školama biti organizirane 92 skupine produženog boravka i cjelodnevne nastave.

Grad Rijeka i KD Čistoća nastavljaju aktivnosti radi utvrđivanja lokacija zajedničkih spremnika za sakupljanje komunalnog otpada na površini javne namjene u sklopu uspostave individualnog sustava gospodarenja otpadom u Rijeci. Do sada je sustav uveden na području mjesnih odbora Draga, Svilno, Pašac, Orehovica, Sveti Kuzam, Pehlin, Grbci, Gornji Zamet i Srdoči, u srpnju 2024. godine započelo je uvođenje na području MO Zamet, a u studenom 2024. godine započinje provedba sustava i na području MO Kantrida.

Najnovije aktivnosti na utvrđivanju lokacija provedene su na području mjesnih odbora Sveti Nikola i Drenova, a za to nadležno Povjerenstvo trenutno vrši obilazak i analizu lokacija predloženih od strane KD Čistoće na području mjesnih odbora Škurinje, Škurinjska Draga te Brašćine-Pulac.

Donesene su izmjene Plana održavanja objekata javne, poslovne i stambene namjene te objekata nužnog smještaja za 2024. godinu. Izmjenama plana, ukupna sredstva namijenjena za tekuće i investicijsko održavanje objekata  uvećana su za 1.398.385,00 eura, odnosno za 68 % te sada iznose 3.455.795,00 eura.

Gradonačelnik je u Pododbor za koordinaciju i praćenje provedbe fondova Europske unije u razdoblju 2021.-2027. godine Nacionalnog koordinacijskog odbora za fondove Europske unije, kao predstavnice Grada Rijeke, imenovao Sandru Krpan zamjenicu gradonačelnika Grada Rijeke, za članicu te  Ivanu Soža Savić, voditeljicu Odsjeka za provedbu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo, za zamjenicu članice.

Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje upućen je konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica.

Gradonačelnik je donio niz zaključaka koji se odnose na gospodarenje gradskim poslovnim prostorima, zemljištima, skloništima, prostorima mjesnih odbora i drugoj imovini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari