EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

Gradonačelnik na razgovoru o uređenju Kantride; U planu je novi stadion i moderna urbanistička vizura

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima susreo se s predstavnicima Građanske inicijative Kantrida, a glavna tema razgovora bila izgradnje novog stadiona na Kantridi te uređenje šireg prostora u obuhvatu toga projekta.

Susretu su, uz gradonačelnika Filipovića, prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Ljiljana Buljan, pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar te pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Denis Šulina sa suradnicama.

Predstavnici Građanske inicijative Kantrida zatražili su sastanak s predstavnicima Grada Rijeke kako bi dobili informacije o ključnim točkama koje se tiču urbanističke i prostorne analize prostora sadašnjeg stadiona Kantrida.

Podsjetimo, tijekom protekle godine, Gradu Rijeci obratio se Konzorcij Kantrida, predavši pismo namjere za razvoj projekta multifunkcionalnog kompleksa Stadion Kantrida. Krajem 2023. godine, gradskim vijećnicima i medijima prezentiran je projektni koncept, koji uključuje prijedlog Konzorcija Kantrida da na prostoru sadašnjeg Stadiona Kantrida sagradi novi stadion uz dodatne smještajne i stambene kapacitete te  prateće sadržaje.

Kako je već ranije komunicirano u javnosti, a ponovljeno na sastanku, na temelju spomenutog pisma pokrenuta je potrebna procedura te je Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo odluke o pokretanju procesa izmjena prostorno-planske dokumentacije kao nužnog koraka u realizaciji projekta novog stadiona na Kantridi i pratećih sadržaja.

Trenutno je u proceduri postupak ocjene o potrebi izrade procjene utjecaja zahvata na okoliš. Sukladno zakonskim propisima, postupak, na temelju mišljenja Primorsko-goranske županije, odnosno Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koje pribavlja mišljenja javno-pravnih tijela, provodi Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke.

Slijedi analiza čitavog prostora sa svim sadržajima koje je na tom dijelu uopće moguće ostvariti, a na temelju izrađene studije provest će se urbanističko-arhitektonski natječaj. Natječaj, na koji će svi zainteresirani arhitekti moći ponuditi svoje vizije prostora i prilikom kojeg će i građani moći dati svoje prijedloge i primjedbe, bit će temelj za predlaganje izmjena Generalnog urbanističkog plana. Nakon provedene obavezne javne rasprave s građanima, konačnu odluku o izmjenama GUP-a donijeti Gradsko vijeće. Izmjene GUP-a bit će potom podloga za donošenje ostalih prostornih planova.

Na sastanku je naglašeno kako je izmjena prostorno-planske dokumentacije pokrenuta na temelju inicijative Konzorcija Kantrida, s naglaskom na obnovu nogometnog stadiona Kantrida i projektom Povratak na Kantridu, a predloženi projektni koncept predstavlja viziju koja mora proći sveobuhvatnu proceduru koja uključuje detaljnu analizu mogućnosti prostora i neizostavno uključuje donošenje odluka od strane Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari