POVRATAK NAVIKAMA

Gradska knjižnica Rijeka nudi nove sadržaje “koji nas jačaju za sadašnje i buduće krize”

Foto: Mateo Levak/RiPortal.hr

U Gradskoj knjižnici Rijeka postupno počinje normalizacija i programskih aktivnosti uz činjenicu da veći dio odjela i ogranaka prema prilagođenom radnom vremenu radi već od 27. travnja, a u ponedjeljak 18. svibnja počeli su prometovati i Gradski i Županijski bibliobus

Programi su spoj tematiziranja dijela područja i problematika koje je generirala pojava koronavirusa te podrške građanima u novonastalim okolnostima u smislu lakšeg snalaženja, stjecanja novih vještina, razumijevanja pojava koje su bile ili će biti aktualne.   

Broj mjesta na svim događanjima je ograničen zbog poštivanja mjera borbe protiv koronavirusa te su potrebne prijave sudjelovanja na navedene mailove.

Besplatne poduke i podrška “online” učenju u Gradskoj knjižnici Rijeka 

od 25. 5., Dječji odjel Stribor

Gotovo nema ni smisla govoriti da učenje od kuće, pred monitorom, nije baš ona “prava” stvar iako fasciniraju mogućnosti tehnologije. Puno toga ostaje nedovoljno jasno, nedorečeno, a ponekad samo treba taj dodatni začin dovede do onog “aha” momenta. Zbog toga je u Gradskoj knjižnici Rijeka moguće  dobiti individualnu pomoć u učenju, u za to predviđenim terminima u Dječjem odjelu Stribor i to iz: 

– svih predmeta razredne nastave: ponedjeljak 11 – 12 sati i četvrtak od 13 – 14 sati

– hrvatskog jezika za osnovnu i srednju školu, pomoć oko pisanja eseja i završnih radova kao priprema za maturu: ponedjeljak od 14.30 – 15.30

– hrvatskog jezika za osnovnu i srednju školu, utorkom u 18 sati

Potrebno je javiti se na kontakt prijave.programi@gkri.hr, napisati razred, područje za koje su potrebne instrukcije i ostaviti svoj kontakt. Poduke su besplatne, broj sudionika ograničen, a počinju u tjednu 25. svibnja. 

Radionica 3D printanja: Kako 3D printati zaštitne vizire (i ostala pomagala protiv pandemije)

Ogranak Trsat, program American Cornera Rijeka

27. 5. u 17 sati,

U srijedu 27. 5. od 17 do 19 sati u American Corneru Rijeka (Ogranak Trsat) održat će se radionica i demonstracija rada 3D printera, a s temom načina pomoći koju ta tehnologija pruža tijekom virusne pandemijske krize. Naučili smo u tom periodu  koliko je važna suradnja, međusobno razumijevanje i strpljenje. Makers zajednica je odlučila pružiti otpor virusu i poduprijeti one na prvim crtama borbe, a ovdje se iz prve ruke može saznati kako je sve funkcioniralo i kako 3D printeri pomažu medicini. Prijave obvezne na mail american.corner@gkri.hr, porukom Facebook stranici American Corner Rijeka ili na pultu u Ogranku Trsat. Sudjelovati mogu stariji od 10 godina. 

Predavanje Damira Medveda: “Famozni 5G – činjenice, šanse, opasnosti”

Ogranak Trsat, program Poslovnog kutka Gradske knjižnice Rijeka

3. 6. u 18 i 30 

Malo je koja tema bila toliko aktualna, burna, sporna, atraktivna (ubacite dalje pojam po volji) poput 5G-a proteklih mjeseci. Neki su u njemu vidjeli već aktivnog uzročnika nevolja (pa i aktualne korone), drugi izvore budućih nevolja, a treći ogromne prilike za ekonomski razvoj i kvalitetu života. Što je istina? Tko u toj priči pretjeruje? Što je zapravo 5G? U pomoć stiže Damir Medved, stručnjaka upravo za nove tehnologije poput navedene. Damir Medved zadužen je za razvoj poslovanja Ericssona Nikole Tesle u novim poslovnim područjima poput primjena novih tehnologija (AI / 5G) za proizvode i usluge u domeni pametnih gradova/otoka/regija. Koordinira i razvojne aktivnosti u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci, gdje je težište projekata upravo testiranje novih tehnologija u suradnji s građanima, gradskom upravom i komunalnim poduzećima. Aktivan je i u NGO sektoru gdje vodi Društvo “Bez granica” na realizaciji programa u Zavičajnom muzeju Drenove – kulturnom centru baziranom na najnovijim tehnologijama. Broj sudionika je zbog broja mjesta ograničen te je sudjelovanje potrebno prijaviti na mail poslovni.kutak@gkri.hr.  Nakon kratkog predavanja predavač će odgovarati na pitanja prisutnih te će se veći dio susreta odigrati u formi pitanja i odgovora te rasprave jer želja je kroz demokratičnu formu svim zainteresiranima pustiti prostor za pitanje i razjašnjavanje prisutnih dilema.

Dobrodošlica ljetu uz priču i šetnju Šumom Striborovom za male i velike

Bivio, kraj okretišta autobusa okupljanje

6. lipnja u 11 sati

Šuma Striborova je omiljena šumska šetnica na riječkom Biviju kojom se organizirano više puta godišnje šeće uz dobre priče s planinarima iz Planinarskog društva Kamenjak. Ove godine je pandemija koronavirusa omela proljetnu travanjsku šetnju (koja je trebala biti i rođendanska – 10 godina!) u sklopu neodržanog Mjeseca dobre dječje knjige, ali zato nas čeka njeno izdanje na samom pragu ljeta. U subotu 6. lipnja od 10 i 30 okuplja se na poznatom mjestu na posljednjem stajalištu (okretištu) gradskog autobusa 1 , a u 11 kreće na šetnju šumom. Dobrodošli su svi željni zraka, zelenila, nešto planinarskog znanja a i začina pripovijedanja priča za djecu. 

Kompostiranje u stanu

Ogranak Trsat, program Zelenog kutka Gradske knjižnice Rijeka

25. 6. u 18 i 30

Djevojke iz „Špajze“, trgovine domaćih proizvoda usmjerene na „zero waste“ koncept, održat će predavanje o kompostiranju u stanju. Kompostiranje je kao što je poznato jedan od najvrednijih postupaka kojim s jedne strane smanjujemo količinu otpada, a s druge od organskog otpada stvaramo vrlo hranjivu materiju potrebnu za bilo kakav uzgoj hrane, urbano vrtlarenje i sl. Broj mjesta je ograničen, a potrebna je prijava na mail zeleni.kutak@gkri.hr.

Uz navedene programe svoje redovite susrete u fizičkom prostoru počinju ostvarivati i čitateljski klubovi okupljeni u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari