"u LUTKARSKO S PROZORA"

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ponovno otvoreno – predstavljen povratnički program

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka predstavljen povratnički program riječkih lutkara nakon krize i obustave programa uzrokovane koronavirusom.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je ponovno otvoreno i s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem očekuje publiku. Pripremljen je program „U lutkarsko s prozora“ kojeg riječki lutkari poklanjaju malim i velikim Riječanima te izvedba predstave „Četiri godišnja doba“, autorice Pike Vončine i redateljice Irene Rajh, koja će se do kraja svibnja igrati u kazalištu po popularnim cijenama od 15 kuna.

„U lutkarsko s prozora“

U vrijeme koronakrize Gradsko kazalište lutaka Rijeka pokrenulo je projekt „U lutkarsko s kauča“ provodeći razne programe putem interneta. Povratkom u kazalište riječki će lutkari djeci, ali i odraslima vratiti živu riječ, naravno, uz poštivanje propisanih mjera i to najprije izvedbama priče u pokretu „Čarobna svirala“ autorice Almire Štifanić.

Izvedbe ove interaktivne predstave poklon su riječkih lutkara malim i velikim Riječanima.

Predstava će se izvoditi na otvorenom, a moći će se pratiti iz daleka i s prozora. Lokacije i termini izvedbi su:

  • Ulica Drage Gervaisa – kod marketa Brodokomerc – srijeda, 20. svibnja u 18 sati
  • Parking kod kafića Alibi na Krnjevu – četvrtak, 21. svibnja u 18 sati te
  • Korzo ispred Grada Rijeke – subota, 23. svibnja u 11 sati

„Čarobna svirala“ interaktivan je oblik pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje, osnovnu dječju potrebu. Sadržaj priče postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi. Predstavu izvode Almira Štifanić i Alex Đaković.

Izvedbe u kući

Prva predstava povratničkog kućnog repertoara je „Četiri godišnja doba“ autorice Pike Vončine i redateljice Irene Rajh u izvedbi Damira Orlića. Glavni likovi ove pričopredstave su gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik koji vrlo nepretenciozno i neobično govore o odrastanju, djetinjstvu, prijateljstvu i roditeljstvu. Inače, ovo je kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama).

Termini izvedbi su 22., 23., 28 i 29. svibnja u 18 sati u GKL Rijeka, a cijena ulaznice je popularna u iznosu 15 kuna.

Gledalište kazališta na Brajdi prilagođeno je novim mjerama i uvjetima rada pa je tako sada u gledalištu 40-ak mjesta, što je trećina realnog kapaciteta dvorane. Blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi te se publika moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Preporuka je da se ulaznice kupuju on-line pa se tako na portalu Mojekarte.hr mogu kupiti ulaznice za predstavu „Četiri godišnja doba“, ali i ostale koje će biti na repertoaru u narednim mjesecima. Naravno, ulaznice će se i dalje moći kupiti na blagajni GKL Rijeka (Blaža Polića 3) s tim da se rezervacije vrše na mail blagajna.gklri@gmail.com, a moraju se kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa. Blagajna će biti otvorena na dan izvedbe predstave od 16,30 do 18 sati.

U lipnju premijera „Sretne kućice“

Početkom lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka publiku očekuje premijera predstave „Sretna kućica“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz u režiji Morane Dolenc, prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana. Predstava je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar poručio je kako se veseli prvom lutkarskom EPK programu.

Premijerom će započeti obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas, neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari