JEDNOGLASNO

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO Nagrada za životno djelo prof. dr. sc. Antonu Škrobonji

Foto: Mateo Levak/Riportal

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Rijeke, dodijelivši nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Antonu Škrobonji te Zlatne plakete i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama

Zbog poštivanja protudepidemijskih mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, današnja sjednica Gradskog vijeća održava se u dvorani Centra Zamet.

Prof. dr. sc. Antonu Škrobonji Gradsko vijeće jednoglasno je dodijelilo nagradu za životno djelo za uspjehe u istraživanju povijesti medicine, aktivnost u Crvenom križu i dostignuća u kreativnoj i rock fotografiji dodijeli.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga, dr. Škrobonja držao je sedam različitih kolegija pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te Splitu i Karlovcu.

Pola stoljeća je kontinuirano radio na okupljanju povjesničara medicine. Izučavajući medicinsku povjesnicu zavičaja i domovine objavio je stotinjak stručno-znanstvenih radova i šest knjiga, a preostalih dvadesetak vezani su za zdravstvenu problematiku radioaktivne populacije u Rijeci, pretežito radnika Luke i 3. maja.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Poznat je i po dugogodišnjem radu u Crvenom križu, kao i u postignućima u kreativnoj i rock fotografiji. Nerijetko se o Škrobonji govori kao prvom rock fotografu srednje i istočne Europe i evergrinske vrijednosti naše kulture, sudionika u preko 200 izložbi, od kojih je 16 samostalnih, uz četrdesetak nagrada i diploma.

Sve odluke donesene jednoglasno

I sve druge odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donesene su jednoglasno.

Tako su Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke dobili Livio Tončinić za unapređenje, dugogodišnji rad i doprinos na popularizaciji odbojke; Bruno Paladin za izniman doprinos likovnoj umjetnosti i promicanju ugleda grada Rijeke; Terenska jedinica „Dr. Ante Švalba“ Gradskog društva Crvenog križa Rijeka za doprinos odgoju generacija mladih za humanost; prof. dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat (posmrtno) za inovativnost znanstvenih projekata i istraživanja koji su ucrtali Rijeku na pravnu kartu Europe; bivši riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović za otvoreni dijalog kojim je utro neizbrisivi trag tolerancije i zajedništva u Luci različitosti; vlasnici Ateliera Rogić, Željka i Boris Rogiću, za posebnost umjetničkog oblikovanja stakla kojim ističu hrvatski i riječki identitet dio kojega su i oni postali te Judo klub Rijeka za 60 godina kontinuiranog rada i doprinosa razvoju judo sporta u Rijeci.

Godišnje nagrade dobili su Dean Lalić za osobiti doprinos promociji Rijeke kroz vizualnu razglednicu i odabir lokacija za snimanje serijala Novine; Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka za međunarodnu prepoznatljivost izvrsnosti primjene fizike u medicini; Edi Kučan za izuzetnu odlučnost u preuzimanju odgovornosti za budućnost Brodogradilišta 3. maj; prof. dr. sc. Nikola Petković za doprinos i postignuća od osobitog značaja u posljednje dvije godine u području kulture, odnosno književnosti; Kuglački klub Mlaka za vrhunska ostvarenja u kuglanju i doprinos sportskom ugledu grada Rijeke; Gradsko kazalište lutaka Rijeka za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu te Robert Funčić za izuzetan doprinos glazbenoj umjetnosti na području grada Rijeke.

Dobitnicima javnih priznanja nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se planira održati na Dan grada Rijeke, 15. lipnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari