28. SJEDNICA

Gradsko vijeće podržalo Prijedlog odluka o dozvolama na pomorskom dobru

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Opatije su na jučerašnjoj 28. sjednici jednoglasno usvojili Prijedlog odluka o dozvolama na pomorskom dobru. Na natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru raspisan 18. travnja pristiglo je 90 ponuda.

Prihvaćene su ponude odabranih ponuditelja za 65 od ukupno 81 lokacije. Za 16 lokacija ili nije bilo ponuda ili nisu zadovoljeni uvjeti natječaja. Odobrene dozvole na pomorskom dobru izdat će se na dvije godine, a za preostalih 16 lokacija natječaj će se ponoviti.

Gradonačelnik Fernando Kirigin je istaknuo kako se cijela procedura previše oduljila, a razlog je usklađivanje s podzakonskim aktom koji je stupio na snagu nakon 1. veljače, posljednjeg mogućeg zakonskog roka za raspisivanje natječaja.

– Moram također skrenuti pažnju da smo u javnim savjetovanjima kod pravilnika i kod Uredbe itekako intervenirali, odnosno davali prijedloge za zaštitu pomorskog dobra kao i zaštitu lokalnog čovjeka. Međutim nažalost ništa nije prihvaćeno, neću reći opravdano ili ne, no imali smo dobru namjeru da zaštitimo prostor i ljude, a zakonodavac to nije prihvatio iz njemu znanih razloga, naglasio je gradonačelnik.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijima i postupku za prihvaćanje pokroviteljstva Grada Opatije kojom su ujednačena mjerila i način dodjele pokroviteljstava, postupak podnošenja i vrednovanja prijava. Do sada ovo područje nije bilo regulirano općim aktom. Pokroviteljstva od strane Grada Opatije mogu biti u novcu, u stvarima i pravima ili u vidu moralne podrške. Gradsko vijeće će odlučivati o pokroviteljstvima koja premašuju 10 tisuća eura, a gradonačelnik o pokroviteljstvima koja su niža od toga iznosa.

Prihvaćeni su i prijedlozi o raspisivanju javnog natječaja za prodaju nekretnina u k.o. Ika – Oprić, k.č. 867/1 i prodaju nekretnine u k.o. Ika – Oprić, k.č. 718.

Na jučerašnjoj je sjednici s mjesta članice Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanjja Grada Opatije na vlastiti zahtjev razriješena Rozi Andretić Waldowski, a imenovana Sanja Buršić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari