22 "ZA", 11 "PROTIV"

Gradsko vijeće usvojilo Izvještaj o izvršenju proračuna Grada za 2019., oporba negodovala

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Gradsko vijeće prihvatilo je izvještaj s 22 glasa za i 11 protiv

Gradsko vijeće usvojilo je izvještaj o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat obavijestio je na početku sjednice kako vijećnik Zvonimir Peranić u Gradskom vijeću nastavlja djelovati kao vijećnik Liste za Rijeku, dok je vijećnica Ivona Milinović istupila iz HDZ.

Ukupni prihodi i primici ostvareni su u 2019. godini u iznosu od 952,9 milijuna kuna ili 85,5% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 889,2 milijuna kuna ili 81,1% godišnjeg plana. Iz navedenog proizlazi da je u 2019. godini ostvaren višak prihoda u iznosu 63.689.522 kuna, pri čemu je proračun ostvario višak prihoda u iznosu 68.525.043 kuna, a proračunski korisnici su ukupno ostvarili manjak u iznosu 4.835.521 kuna.

Na ostvarenje viška prihoda proračunskih sredstava u 2019. godini, koji će se koristiti za pokriće manjka iz prethodnih godina, u najvećoj mjeri je utjecalo ostvarenje 49,1 milijuna kuna prihoda po osnovi sporazuma s državom o namirenju dugovanja ustupanjem nekretnina te 12 milijuna kuna Ministarstva kulture za sufinanciranje programa Europske prijestolnice kulture.

Kako su sredstva za EPK uplaćena 30. prosinca 2019. godine, nisu mogla biti utrošena u protekloj godini te su raspoređena za trošenje u 2020. godini temeljem današnje odluke Gradskog vijeća o raspodjeli rezultata poslovanja za 2019. godinu.

Gradsko vijeće prihvatilo je izvještaj s 22 glasa za i 11 protiv.

Tijekom rasprave svoje neslaganje s izvještajem istaknuli su klubovi vijećnika HDZ-a i Akcije mladih-Živog zida, kao i vijećnik Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura).

Vijećnik Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Kristjan Staničić istaknuli su kako izvješće pokazuje da je proračun bio nerazvojan i da se gradskim financijama nedovoljno učinkovito upravljalo.

Dok je vijećnik Vivoda ukazivao na nedovoljno dobro pripremljene određene javne nabave, istaknuvši za primjer nabavku specifične opreme za Proizvodni park Torpedo, zbog kojih se produžuju rokovi za završetak projekta, vijećnik Staničić je istaknuo kako se neracionalno upravlja javnim novcem. Kao primjer je istaknuo što, unatoč činjenici što prihodi nisu ostvareni na razini planiranih, povećavaju sredstva za zaposlene ili materijalne troškove.

Vijećnik Burić je naglašavao kako se iz godine u godinu u proračunu ponavljaju isti projekti, poput dječjeg vrtića na Rastočinama.

Vijećnica Tamara Martinčić je u ime kluba SDP-Laburisti-SDSS istaknula je kako se ne može reći da je proračun nerazvojan – Grad Rijeka ulaže značajna sredstva u kapitalne projekte, poput uređenja kompleksa Benčić te prednjači među gradovima u Hrvatskoj po osiguravanju bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Gradonačelnik Obersnel je napomenuo da su sredstva za zaposlene povećana zbog poštivanja kolektivnog ugovora u dječjim vrtićima, za koje se Grad Rijeka proziva da se u njih nedovoljno ulaže. Osvrnuvši se na javnu nabavu, istaknuo je kako Grad Rijeka nema problem s pripremom projekta ili provedbom nabave, već s zakonski dozvoljenom mogućnošću da se u svakom trenutku natječaja može podnijeti žalba i to čak i od strane tvrtki koje nisu sudionici natječaja.

Zbog poštivanja protudepidemijskih mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, današnja sjednica Gradskog vijeća održava se u dvorani Centra Zamet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari