BESPOVRATNA SREDSTVA

Gradu Rijeci 31 milijun bespovratnih sredstava za projekt Energana – Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije Nataša Tramišak uručila je šest ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava gradovima Opatiji, Rijeci, Kastav, te općinama Čavle, Viškovo i Lovran. 

Riječ je o bespovratnim sredstvima za Sustav poduzetničkih zona i Sustav start-up inkubatora na području urbane aglomeracije Rijeka.

Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u Zagrebu, danas su uručeni ugovori za ITU projekte UA Rijeka. U ime Grada Rijeke ugovor je preuzeo riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Riječ je o šest ugovora vrijednih 88,8 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u uvodnom je obraćanju kazala kako ITU ulaganja idu i u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. godine. „Kada netko ima mogućnost korištenja i kreiranja vlastitih sredstava, tu interes pokazuju i drugi dijelovi Hrvatske i svi oni koji su možda i manje razvijeniji i koji traže svoj prostor“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Programiramo tri operativna programa tako da ćemo gledati modele i načine da se sve lokalne i regionalne razine uspiju pronaći u izvorima financiranja“, rekla je ministrica Tramišak, te pojasnila kako broj prikupljenih projekata govori o jako velikom interesu.

Među ugovorenim projektima je i Projekt Energana – Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju  vrijedan 37 milijuna kuna od kojih je 31 milijun bespovratnih sredstava. Cilj Projekta je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, kao i jačanje konkurentnosti IT i kreativnih industrija na području Urbane aglomeracije Rijeka i poticanje razvoja konkurentnih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednosti, a kroz proširenje sustava postojećih poduzetničkih inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka i povećanje njihove kvalitete i usluga koje nude.

Planiranim sredstvima uredit će se preko 2.700 m² korisnog prostora zgrade energane bivše tvornice papira. Podrška poduzetnicima pružat će se temeljem navedenih programskih aktivnosti u tri glavna tematska područja: umjetna inteligencija (AI) i Internet stvari (Internet of Things – IoT), razvoj računalnih igara te foto i video produkcija.

Intencija je da se inkubator Energana pozicionira kao inovacijski Hub koji će okupljati stručnjake iz definiranih industrijskih područja, a kroz integrirane aktivnosti pružati im podršku u razvoju novih proizvoda/usluga, umrežavanju, internacionalizaciji i traženju izvora financiranja. Projekt Energana izravno doprinosi ostvarenju indikatora specifičnog cilja ITU mehanizma 3a2 – Omogućiti povoljno okruženje za osnivanje i razvoj poduzeća.

Nositelji projekta su Odjel gradske uprave za poduzetništvo, Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Odjel gradske uprave za kulturu i Zavod za informatičku djelatnost. Ukupna vrijednost projekta je 37.021.374 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 31.468.168 kuna, dok je udio sufinanciranja Grada Rijeke 5.553.206 kuna.

Program se financira iz Europskih investicijskih i strukturnih fondova – Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., putem ITU mehanizama – Sustav startup inkubatora UA Rijeka.
Ugovore za bespovratna sredstva uručeni su i gradovima Opatiji i Kastvu, te općinama Čavle, Viškovo i Lovran. Na dodjeli ugovora prisustvovao je i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari