27 700 EURA

Gradu Rijeci dodijeljena sredstva za provedbu edukativnih aktivnosti za predškolce i osnovnoškolce

U ovoj školskoj godini Grad Rijeka će u suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka provesti edukativne aktivnosti usmjerene na popularizaciju STEM-a i jačanje digitalno-informatičkih kompetencija kod djece predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Sredstva za provedbu edukativnih aktivnosti u visini od 27.700,00 eura osigurana su putem javnog poziva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, koji je u ožujku 2024. godine objavio Pilot projekt javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece od I. do IV. razreda osnovne škole.

Kako stoji u zaključku donesenom na 94. gradonačelnikovom kolegiju, svrha ovog projekta je financijsko rasterećenje obitelji s predškolskom i osnovnoškolskom djecom te poticanje jednakog uključivanja i povećanja obuhvata djece koja sudjeluju u edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima na području cijele Republike Hrvatske, što pridonosi njihovom cjelokupnom razvoju i obrazovanju.

Pohađanje edukacije za digitalno-informatičke kompetencije u osnovnim školama planirano je provesti aktivnost u dva ciklusa – po jedan za svako polugodište. U prvom ciklusu obići će se 10 škola te pred minimalno 60 učenika i učenica po školi izvesti pokazne radionice informatike s ciljem da se što veći broj učenika informira i zainteresira za uključivanje u ciklus radionica koji će uslijediti. Pokazne radionice planirane su tijekom listopada 2024. godine. Potom će se u listopadu, studenom i prosincu provesti radionice Medijske pismenosti (20 školskih sati, 15 djece), Digitalno crtanje (20 školskih sati, 10 polaznika), 3D modeliranje i print (20 školskih sati, 15 polaznika) i Programiranje (20 školskih sati, 15 polaznika). Isto će se ponoviti u sljedećem polugodištu s tim da bi se pokazne radionice održale po drugih 15 osnovnih škola u siječnju i veljači 2025., a radionice bi se provodile od veljače do lipnja 2025.

Pohađanje programa iz područja STEM-a za niže razrede osnovne škole planirano je provesti aktivnost u dva ciklusa – u zimskom i ljetnom polugodištu. U prvom ciklusu će se provesti STEM radionice za 1. i 2. razred osnovne škole (20 školskih sati, 15 polaznika) i STEM radionice za 3. i 4. razred osnovne škole (20 školskih sati, 15 polaznika). Isto će se ponoviti u sljedećem polugodištu, a vrijeme održavanja radionica je od veljače do lipnja 2025.

Putem javnog poziva pozvat će se djeca predškolskog uzrasta da se uključe u ciklus STEM radionica za njihov uzrast. Planirano je održati jedan ciklus u periodu listopad-prosinac 2024., a drugi u periodu travanj-lipanj 2025. Po ciklusu u radionicu je uključeno 10 djece.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari