POKLON RIJEČKOJ KULTURI

HKD-ove volonterke i volonteri u kulturi u prvoj polovici 2023. odradili preko 1.200 sati

Volonterke i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u prvoj polovici ove godine poklonili su riječkoj kulturi preko 1.200 sati, čime su gotovo odradili ukupan fond volonterskih sati iz 2022. godine.

Volonterski program HKD-a nasljeđe je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i kao takav jedinstven je u Hrvatskoj. Rijeka je ujedno i među rijetkim EPK gradovima koji su nastavili uspješno razvijati program volontiranja na kulturnim događanjima po završetku EPK titule.

Volonterke i volonteri pružaju organizacijsku podršku programima koje organiziraju riječke ustanove u kulturi i pripadnici nezavisne kulturne scene. U proteklih pet i pol godina ostvarili su impresivnih 13.200 sati volontiranja. To bi, preračunato u osmosatni radni tjedan, značilo da su svake godine odradili puna dva mjeseca „prekovremenih sati“.

Ovu su godinu započeli hvalevrijednom akcijom: ispred Dječje kuće u Art-kvartu Benčić posadili su stabla crvenog i plamenog javora, uz stručni nadzor volontera Darija Jemrića. Bili su angažirani na organizaciji brojnih festivala, pomagali na otvorenjima izložbi i sudjelovali u slaganju umjetničke instalacije u sklopu izložbe „Kud plovi ovaj oblak?“ postavljene u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, fotografirali događanja. Statirali su u operi u tri čina „Pikova dama“ u HNK Ivana pl. Zajca, a ostvarena je i virtualna suradnja s Novim Sadom-EPK 2022. Na Međunarodnoj karnevalskoj povorci bili su domaćini karnevalskim skupinama, a podržali su i sportska događanja u Rijeci, kao što su Festival sporta i rekreacije Rijeka Run/Homo si teć i regata Fiumanka.

U nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira“, koja se ove godine odvijala pod sloganom „Mali doprinos za veliki utjecaj“ uključili su se nizom aktivnosti: za učenike OŠ Nikola Tesla organizirano je vodstvo kroz Gradsko kazalište lutaka kako bi se mladi upoznali s produkcijom lutkarske predstave. U okviru HKD-ovog programa „Kortil uživo“, zajedničkim volonterskim i učeničkim snagama, uređen je trg između Osnovne škole Centar, Građevinske tehničke škole i Graditeljske škole za industriju i obrt.

Međunarodni dan muzeja obilježen je volonterskim angažmanom u MMSU. U sklopu programa “Volonteri za volontere”, kojim ih HKD na Sušaku potiče da izražavaju kreativnost i talente organizirajući radionice, održana je radionica izrade kukičanih jastučića koju je vodila volonterka Nives Turščak. Šetnjom Korzom u povijesnim kazališnim kostimima iz predstava HNK Ivana pl. Zajca predstavljeni su kazališni i Volonterski program. Navedene aktivnosti su se održale uz podršku školskih volonterskih klubova OŠ Nikola Tesla i Ekonomske škole Mije Mirkovića.

U svibnju je predstavljen redizajn Volonterskog programa za koji je zaslužna riječka umjetnica i dizajnerica Ana Glažar.

Kao priznanje za volonterski angažman, ustanove u kulturi sustavno nagrađuju angažirane Riječanke i Riječane, od godišnje članarine u Gradskoj knjižnici Rijeka i vodstva kroz postav izložbi u muzejima i galerijama te Galeriju Zajc do besplatnih ulaznica za predstave. U MMSU su imali priliku sudjelovati u Restauratorskoj klinici, gdje su stekli nova znanja o restauraciji i čuvanju umjetnina.

Uz zahvale svim organizatorima kulturnih događanja u Rijeci na suradnji i angažmanu, voditeljica Volonterskog programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Asja Brusić, ističe da joj je izrazito drago što su entuzijazam, predanost i nesebičnost “volonterske vojske” HKD-a prepoznati. „Iako su svi različiti, volonterke i volonteri su ujedinjeni u cilju da daju svoj doprinos zajednici i pokreću pozitivne promjene u našem gradu i zato im od srca hvala“, dodaje Asja.

Sve zainteresirane HKD na Sušaku poziva da volonterske avanture prate na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu, a u Volonterski program se mogu uključiti ispunjavanjem Prijavnice za volontiranje ili slanjem e-maila: asja@hkd-rijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari