HNK Rijeka i Rijeka 2020 potpisali sporazum o suradnji – ”One City One Goal”!

U Salonu Grada Rijeke potpisan je Sporazuma o suradnji povodom realizacije programa ”One City One Goal”

Sporazum su potpisali direktorica društva Rijeka 2020 koje provodi projekt Europske prijestolnice kulture Emina Višnić, predsjednik Uprave HNK Rijeka Damir Mišković i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Događaju su prisustvovali Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka, Dean Šćulac, član Uprave HNK Rijeka i Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja projekta Europske prijestolnice kulture.

Zahvalivši se NK Rijeci što su prepoznali vrijednost programa ”One City One Goal”, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako ova partnerska suradnja donosi nesvakidašnji spoj nogometa i kulture.

„Veseli me što se naša suradnja, koja traje već duži niz godina, ovim ugovorom proširuje na aktivnosti koje se na prvi pogled ne bi mogle vezati uz sport, pogotovo nogomet. No, stalno naglašavamo kako je projekt EPK nešto puno šire od kulture u užem smislu riječi i da taj projekt može uspjeti samo ako šira zajednica, građani, klubovi, sve ono što čini jedan grad živi s tim projektom i prepoznaje se u njemu,“ kazao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako je Grad Rijeka u HNK Rijeci našao odličnog partnera pa tako riječki prvoligaši na svojim dresovima nose i logo Europske prijestolnice kulture.

Dres HNK Rijeke krasi i logotip projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić kazala je kako je iznimno zadovoljna i ponosna što je HNK Rijeka, kao jedno od ključnih identitetskih mjesta Rijeke, prihvatio uključivanje u projekt EPK, kojim će, izrazila je uvjerenje, Riječani također ponositi.

„Uvjereni smo kako će kroz ovaj program napraviti puno ne samo za sport i kulturu, već i za cijeli grad u smislu njegove međunarodne promocije te povezanost profesionalaca u sportu i kulturi, ali i samih građana,“ kazala je direktorica Višnić.

Ponos što imaju priliku sudjelovati u projektu izrazio je i predsjednik Uprave HNK Rijeka Mišković.

„Rijeka kao klub i Rijeka kao grad su jedno tijelo i svi zajednički moramo napraviti nešto za boljitak Rijeke, a s ovakvim programom, u sklopu kojeg će Rijeku gledati ili posjetiti puno ljudi, možemo napraviti dugoročnu promociju grada, kako kulture i sporta, tako i svih drugih događanja,“ kazao je Mišković.

U prvom redu, program ”One City One Goal” u Rijeku će dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica, među kojima je i, primjerice, Liverpool, čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici. U ovom svom dijelu program se naslanja na najdugovječnije europsko juniorsko nogometno natjecanje – Kvarnersku rivijeru, koja će u 2020. godini uključiti i ženski nogomet.

No program donosi i puno više od toga pa je tako u planu glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama. Održavat će se brojne radionice sportske tematike i predstaviti digitalna arhiva nogometne povijesti.

Većina navedenih planiranih aktivnosti odvijat će se na stadionu Kantrida, smještenom pod legendarnim stijenama uz morsku obalu koji je ne bez razloga proglašen jednim od najljepših na svijetu u izboru CNN-a. Dio priredbi planiran je na novom stadionu Rujevica i na drugim lokacijama u gradu u želji da se sport približi kulturnim institucijama, odnosno kultura sportskim borilištima.

“One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj” spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled – nespojivo.

Poruke koje sinergija nogometa i kulture sklopu programa “One City: One Goal” želi poslati tiču društvene i socijalne uključivosti te su snažno suprotstavljene svakoj diskriminaciji, netoleranciji, rasizmu, nacionalizmu, homofobiji i spolnoj diskriminaciji ne samo na sportskim borilištima, nego i u svim aspektima društvenog djelovanja.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views