LOKALNI IZBORI

HRejting: Evo tko vodi u utrci za Rijeku!

Pixsell - Promo

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljen je posljednji predizborni HRejting

Istraživanje je provedeno od 8. do 10. svibnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3 cijela 99% uz razinu pouzdanosti od 95%. Rezultate je predstavila Tatjana Munižaba, donose Vijesti.hrt.hr

● Rijeka je od hrvatske neovisnosti nedodirljivo uporište SDP-a. Evo što pokazuje HRejting uoči nedjeljnjih izbora?

Pokazuje da će to i ostati. No SDP-ov kandidat za gradonačelnika ipak ne može kao njegovi prethodnici komotno i potpuno rasterećeno čekati konačne rezultate izbora. Ugroza mu prijeti sa svih strana.

Obersnelov dogradonačelnik 1. krug prolazi kao najjači gradonačelnički kandidat. Marku Filipoviću glas bi dala četvrtina Riječana.

Gotovo 7% zaostaje nestranački Davor Štimac s oko 18%. Razlika između Štimca i trećeg na rang-listi u okviru je statističke pogreške.

Uzme li se usto u obzir i gotovo 8% neodlučnih birača, drugi krug se smiješi i PGS-ovcu Nikoli Ivanišu koji je nadomak 16%, a ne može se potpuno eliminirati ni HDZ-ov Josip Ostrogović s malo više od 12%.

Prema Hrejtingu Mostovu Marinu Miletiću ne može pomoći ni statistička pogreška ni neodlučni. Njegovih je 7,3%  i drugi izborni krug je nedostižan.

Za preostalih šest koji su ispunili uvjete za gradonačelničku kandidaturu da i ne govorimo. To su redom: Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku – 4,2; Katarina Peović, Radnička fronta – 3,4; Nebojša Zelić, platforma Možemo – 3,1.

Manje od 2, pa i jedan posto imaju Vedran VivodaHrvoje Burić Antun Antunović.

● Možemo zaključiti da je HRejting otvorio mogućnost sraza tri kandidata sa SDP-ovim Filipovićem u drugom krugu. Može li ga i jedan ozbiljnije ugroziti?

Uzme li se u obzir da je samo tri dana prije izbora u svim kombinacijama poprilično velik broj neodlučnih Riječana, Filipovića bi mogao ugroziti, ne jedan nego dva kandidata.

Najveća mu je prijetnja svakako Davor Štimac (39,2%) kojega Filipović (42,8%) pobjeđuje s manje od 4% razlike, što je razlika u razini statističke pogreške, a pritom je svaki 10. Riječanin (10,2%) još neodlučan. Glasati neće oko 8%.

Još bi neizvjesniji ishod bio da je 2. krug dvoboj na ljevici. Kandidat SDP-a i partnera osvaja 40% (40,0%), a kandidat PGS-a i Laburista 37 i pol (37,5%). Filipović pobjeđuje sa samo dva i pol posto prednosti, a 11 i pol posto je još neodlučnih + približno isto toliko onih koji će ostati doma.

Najmanje bi stresna završnica izbora za SDP-ovca Filipovića (52,5%) bila da mu je izazivač HDZ-ovac Ostrogović (25,6%).

Filipović pobjeđuje s prednošću od 27%, što je razlika koju ništa ne može ugroziti. Dakle, ni više od 13% (13,4%) neodlučnih ni 8 i pol onih koji neće otići do birališta.

● Bez potpore Gradskog vijeća nijedna gradonačelnikova ideja ne može postati stvarnost. Evo kakav omjer snaga ondje predviđa HRejting?

Takav da će novom riječkom gradonačelniku ma tko to bio, veća muka i stres od njegovih izbora biti izbori za Gradsko vijeće. Jer, anketa pokazuje da u njega ulazi pet opcija. Dvije su od centra lijevo, a tri od centra desno. No nitko ne osvaja većinu pa bi u nedjelju odmah nakon objave prvih izlaznih anketa moglo krenuti – hrvatskim političkim rječnikom rečeno – prikupljanje žetončića.

Pretočeno u HRejtingove postotke to izgleda ovako: Koalicija SDP/IDS/HSU/HSS – 25 i pol posto (25,5%). HDZ – 14,3. Lista Davora Štimca – 13,5. Savez PGS-a i Laburista – 11,4 %. I zadnji koji prelazi prag Most – 6,1.

Šansu da osvoje mandat imaju još Možemo i Nova ljevica (4,6%) te Lista za Rijeku (4,5%) koji se kreću oko 4 i pol posto.

Svi ostali više su ili manje daleko, ali u svakom slučaju predaleko od 5-postotnog praga. Odnosi se to na Radničku frontu (2,7%), saveze Akcija mladih-Unija Kvarnera (2,6%) te Domovinski pokret-HSP (2,0%), i pogotovo Buru (0,7%).

Pritom se mogući učinak neodlučnih Riječana ne smije zanemariti. Još ih je 12% (11,9%), donose Vijesti.hrt.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari